sourze.se
Artikelbild

Näthat som livsluft

De som sprider skiten tycker att de gör rätt. De trivs med att få människor att må lika dåligt som de själva gör.

De kan verka som vilka som helst du ser på stan, men när de hamnar vid tangenterna så måste de plötsligt leva ut sitt hat och försöka "rätta till" människor som de tror sig ha kontakt med.

Nätet idag är rättslöst. När jag själv drabbades av näthat och ringde polisen blev jag bemött med: "Nej, du har ingen chans här vi kan inte bevisa vem som sitter vid tangenterna." Det var det första jag fick höra av polisen. Sedan sa de att jag kunde lämna in en anmälan om förtal om jag hade en skärmdump, det vill säga ett foto där kommentaren syntes. Jag hade det, men var rädd för personen som var efter mig eftersom han han rörde sig bland nazister. Han ringde och hotade och bad mig komma till olika platser, unga killar ringde och skulle spela in mig och så kom mail från kvinnor. Jag la ned pengar på sökningar som inte gav något. När polisen gjorde sökningar handlade det mest om ifall jag var trovärdig.

Facebook brydde sig föga. Jag anklagade dem för att de tillät att det spreds förtal om mig; hat och alla möjliga lögner. Allt detta kunde göras eftersom nätet är fritt. Håller sig näthataren till att hata vanliga människor så är det okej för samhället. Nu har jag läst några blänkare i DN om att man nu inom polisen och rättsväsendet vill göra något åt näthat. Men vad kan de göra? Ingenting , så länge vi kan gömma oss bakom våra datorer så finns det ingen chans att det går att göra något.

De som sprider skiten tycker att de gör rätt. De trivs med att få människor att må lika dåligt som de själva gör. På Facebook blockerar jag alla människor som försöker sätta sig över mig. Minsta vink om att de kommer med ironier eller liknande gör att jag tar bort dem. Vi människor är komplexa. Skulle man fråga en näthatare vad han sysslar med så skulle han inte ta in det. Det är en skuggsida hos dessa människor. De vet inte vad de ska göra annat än att utöva sitt otroligt korkade beteende.

Jag är tacksam att problemet äntligen uppmärksammas. Nätet måste regleras. Det är vår största mötesplats. Vi skulle aldrig acceptera att en människa står och spyr galla över en annan på torget, vakna upp och inse det.


Om författaren

Författare:
Mikael Vasara

Om artikeln

Publicerad: 08 feb 2013 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: