sourze.se
Artikelbild

Män som hatar kvinnor

Vi måste få uttrycka våra åsikter i en demokrati, utan att riskera förnedring eller att bli hotade till livet av anonyma mobbare.

Det är svårt att sitta still när Jenny, Åsa, Titti, Anna-Klara, My, Fridah, Andrea, Lisa, Sanna, Ann-Charlotte, Maria och Karin läser upp det anonyma förakt, de vulgära gränslösheter och de mordhot som anonyma, bittra män tillåter sig att ösa över dem i TV. Det hat som kräks över dem är motbjudande. Det väcker samma avsky i mig som mobben på fotbollsarenor. Precis som de brölande gäng som kastar in flaskor på plan, gör Hitlerhälsning och startar slagsmål, känner jag mig personligen träffad av dessa fega påhopp. Gränsen för moral, vad som är "rätt och fel" blir oviktig och det sämsta hos människan får härja fritt och utan konsekvens. Förklaringar till varför finns säkert många. Att göra sig viktig, få ur sig egen frustration och att lägga ut sin rädsla på andra kanske spelar in. Men en faktor är säkert viktig när vi talar om Internet. Här spelar det inte någon roll vad som sägs. Det har inga konsekvenser att anonymt kalla någon för hora eller hota någon till livet.

Vi måste få uttrycka våra åsikter i en demokrati, utan att riskera förnedring eller att bli hotade till livet av anonyma mobbare. Därför behöver vårt uppträdande på nätet så väl som i övriga livet ha regler och konsekvenser. Vi behöver ett rättsväsende som kan skydda oss och vi alla behöver visa att det inte är acceptabelt när människor blir hotade.

Det är modigt av Jenny, Åsa, Titti, Anna-Klara, My, Fridah, Andrea, Lisa, Sanna, Ann-Charlotte, Maria och Karin att lyfta fram dessa anonyma män och deras språk i rampljuset.
För även om vi inte kan hindra människor från att hata, så kan vi visa att det inte är något vi accepterar och göra mer för att våra handlingar ska få konsekvenser - också på nätet.


Om författaren

Författare:
Henry Bronett

Om artikeln

Publicerad: 06 feb 2013 21:28

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: