sourze.se
Artikelbild

Har män i förkläde mindre sex?

Stämmer det verkligen att jämställda män har mindre sex, eller kan det vara så att machomän överdriver när de blir tillfrågade om sitt sexliv?

"Gifta män som lagar mat, städar och handlar har mindre sex, jämfört med män som gör mer traditionellt maskulina saker, som att påta i trädgården, betala räkningar eller meka med bilen.

I studien fick gifta heterosexuella par i USA svara på frågor om hur de fördelade hemarbetet. Dessförinnan hade männen uppgett att de hade sex i snitt 5,2 gånger per månad, medan kvinnorna uppgav 5,6 gånger.

Men par där mannen och kvinnan delade på hushållsarbetet hade betydligt mindre sex, jämfört med par där könsrollerna var uppdelade på ett mer traditionellt vis."


Jag älskar denna artikel. Den sammanfattar korrekt den vetenskapliga rapporten som publicerades nyligen i American Sociological Review, en anrik och ansedd vetenskaplig tidskrift.

Och ändå blir det så fel!

Jag som är en elak fan vill utöver detta veta om gifta män som lagar mat, städar och handlar har sämre matematiska färdigheter jämfört med män som gör mer traditionella maskulina saker, som att påta i trädgården, betala räkningar eller meka med bilen.

Hur ska jag ta reda på det? Jo, genom att använda samma metod som forskarna i studien: ställa frågor. Till exempel:


1. Kan du lösa en tredjegradsekvation? Ja/Nej/Vet inte
2. Känner du till derivatans definition? Ja/Nej/Vet inte
3. Och så vidare, och så vidare...Är det någon som tror att går att påvisa matematiska färdigheter på detta sätt? Skulle inte tro det.

Men hur, frågar man sig, ska man annars få reda på hur ofta män och kvinnor har sex, än genom att ställa frågor? Forskaren kan inte gärna vara med överallt och inte kan försökspersonerna kameraövervakas i månader. Det finns inget annat sätt än att fråga. Och det visar ju att undersökningar av dethär slaget är helt värdelösa som mått på faktisk sexuell aktivitet.

Hur förhåller det sig: Hur väl korrelerar faktiskt sexuell aktivitet med den som uppges? Finns det någon sådan vetenskaplig studie?

Misstanken finns att machomän överdriver liggandet för att det passar bättre in i bilden av "Mannen". Det förvånar mig att rapporten i den ansedda American Sociological Review inte diskuterar denna fråga.

När jag läser rapporter - vetenskapliga eller inte - letar jag alltid efter nyckelorden "svara på frågor" och "uppger". Machomän får kanske ligga mer än jämställda, jag har ingen aning, men denna undersökning bevisar inte det.


Om författaren

Författare:
Staffan Nilsson

Om artikeln

Publicerad: 06 feb 2013 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: