sourze.se
Artikelbild

Flickornas guide till underkastelse

Elina lyfter det runda brännbollsträt med glädje i blicken. Hennes pappa ger henne ett menande ögonkast och säger lite tyst: "Du kanske ska prova det platta först."

"Hon har legat med sju killar... minst. Det blir lite äckligt om jag ska gå och tassa kring ett så pass använt material, om du fattar vad jag menar."

Vi är femton år, sitter på en bänk utanför klassrummet och min vän förklarar varför träffen med tjejen han tyckt om så länge inte gått hans väg. Hon var "använd".

Efter den stunden var inget sig likt. Jag såg världen på ett annat sätt, genom ett par glasögon som inte bara fick mig att sätta världen i ett annat perspektiv, men som även skrämde mig på ett sätt jag inte känt förut.

Jag tillhörde det förtryckta könet.

Det var min framtida lön som sänktes medan min vän bredvid mig på bänken, hans höjdes. Det var jag som förväntades vara hemma med barnet om jag och min vän mot förmodan skulle få ett barn. Det var jag som skulle ta hans efternamn om vi gift oss. Det var jag som inte fick prata högt om mitt sexliv för att inte verka "använd". Det var jag som inte skulle prutta eller rapa högt. För sådant gör inte tjejer.

"Det är manligt att ta plats och ha pondus, jag tycker att tjejer ska vara mer mjuka i sättet."

Vi är sexton år och pratar om varför killarna i klassen avskyr vår kvinnliga lärare så mycket - för de gör det. De raljerar om hennes kön, säger att hon är lesbisk, säger att det är synd om hennes barn eftersom de har en sådan motbjudande mor, och när jag frågar får jag citatet ovanför till svar.

Det är kvinnligt att backa. Det är kvinnligt att inte synas. Det är kvinnligt att inte markera sitt revir i samhället. Det är kvinnligt att inte ta plats.

"KOM FRAM NU! Olle har redan slagit! Det är Elinas tur nu, hon slår inte så långt, kom fram ni där bak!"

Vi är sex år och klassen spelar brännboll. En lång pappa har mer auktoritet i spelet än fröken och leder utelaget. På en millisekund reagerar han när Elina närmar sig brännbollsträt. Hon vill prova det runda och lyfter det med glädje i blicken.

Sedan vänder hon sig mot planen och ser pappans menande blick och tappar trät nästan automatiskt. Han säger lite tyst "du kanske ska prova det platta först", vilket hon gör, för hon är sex år och en vuxen människas ord är lag. Hon missar med det platta brännbollsträt, mycket på grund av besvikelse, och hoppet i hennes ögon slocknar.

Olle fick uppmuntran av pappan när det var hans tur. Lyckan spred sig via hans armar till bollen som flög iväg. Elinas nådde inte längre än någon meter. Den slocknade minen. Det bortflugna leendet.

Det är kvinnligt att tappa sitt självförtroende i händerna på en man som tar för givet att pojken alltid kommer att göra bättre ifrån sig. Det är kvinnligt att vara fast i en könsroll där man alltid är svagast och underst på listan. Det är kvinnligt att bli förtryckt.

"Jag ser det med humor."

Tunaskolans rektor Agneta Hedenström svarar på kritiken över en sexistisk väggmålning, som egentligen representerar könsdiskriminering i en högstadieskola. En fjortonårig stark flicka vid namn Astrid Johansson gör något många aldrig skulle våga oavsett ålder, står upp mot den sexism vi känner av och ser men inte reagerar på. Hon blir straffad för sitt mod.

En lärarledning med vuxna människor som borde ha jobbat för jämställdhet nonchalerar henne och inleder en löjlig undersökning om eleverna på skolan blir kränkta av målningen. En dag då Astrid är sjuk.

Några finner den stötande. Men de räknas inte, enligt de vuxna. Barn ska ses men inte höras - förutom när de säger saker som smeker normen medhårs.

Tänk att en enskild händelse kan representera samhället på ett så omedvetet banbrytande sätt. En tjej säger från men hennes ord blir förminskade, för hon pratar om rättigheten att inte få sitt kön nedvärderat genom sexism. Det slätas över.

Kvinnoförtryck är humor i vanlig ordning.

Astrid och jag tillhör det förtryckta könet.


Om författaren

Författare:
Angela Larsson

Om artikeln

Publicerad: 02 feb 2013 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: