sourze.se
Artikelbild

Är svininfluensan tillbaka?

Den medicinska benämningen A/H1N1 låter som en teknisk pryl, men kanske lite värdigare att insjukna i än "svininfluensa"...

Nya rapporter om svininfluensa har presenterats av media. "Hur rädd skall man vara egentligen?", var rubriken till Aftonbladets "Debatt live" för en tid sedan.

För några år sedan gick samma varning ut och alla undrade: Förkylning, influensa eller svininfluensa - vilket har jag?

Inget av det, förmodligen.

Under ett antal månader kunde vi ta del av svininfluensans "framfart" i form av svarta, stora rubriker, och i varenda TV-program redogjorde nyhetsuppläsare med allvarliga röster om influensans utbredning. Jag läste då att influensan orsakades av ortomyxovirus endemiska för grispopulationer. Där har vi anledningen till benämningen "svininfluensa".

Just detta blev ett litet helsike för muslimer. En muslim kunde väl inte få svininfluensa? De fick A/H1N1, vilket var den korrekta medicinska benämningen, fick jag lära mig. Det lät lite knasigt att gå runt och säga "se upp för A/H1N1" eller "jag har A/H1N1" - vad var det för något? En ny teknisk pryl? Den senaste mobiltelefonen, eller?

Nej, tacka vet jag "svininfluensa", då hade man ju liksom ett ansikte på eländet.

Vaccinera eller inte vaccinera; diskussionerna böljade fram och tillbaka - en eller två doser. Man blev krasslig i några dagar, men bättre det, trodde jag.

Det måtte vara fan att dö i något som heter svininfluensa, då lät ju faktiskt A/H1N1 lite värdigare. Tänk några generationer fram, när barnbarnsbarn sitter och kollar och pekar i fotoalbumet. "Han där dog hjältedöden på slagfältet och han bredvid dog i svininfluensa." Det låter inte bra.

Ungefär i samma veva drabbades vi av Anna Anka i något märkligt program om Hollywoodfruar. Julafton samma år sände TV 3 Anna Anka på samma tid som Kalle Anka i SVT. En Anka för mycket.

I Aftonbladet läser jag om Anna Ankas comeback i TV 3. Ett märkligt sammanträffande. Svininfluensan och Anna Anka tycks hemsöka oss med samma regelbundenhet.


Om författaren

Författare:
Nils Mohlin

Om artikeln

Publicerad: 29 jan 2013 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: