sourze.se
Artikelbild

Lena, sköna och väldoftande nyheter

Marknaden för hudvård har exploderat det senaste decenniet och framförallt har hudvårdsprodukter för män ökat.

En anledning till att det kommer fler produkter på marknaden som påstås ta hand om allt från rynkor till skallighet, är att det i dagens samhälle är allt viktigare att inte bara vara "hel och ren", utan även vara vältränad och ha en fräsch yttre look.

En annan skillnad idag jämfört med för tiotalet år sedan är att utvecklingen och framstegen, när det gäller att ta fram allt effektivare ingredienser som "skräddarsys" att ta hand om specifika problem, har gått framåt med stora steg. Gränsdragningen mellan rena läkemedel och kosmetiska produkter har även den minskat; samlingsnamnet "skinceuticals" används av allt fler producenter. Ingredienserna har också blivit allt mer potenta och exempelvis syror av olika slag har blivit allt vanligare, vilket kan vara både mer eller mindre positivt. Personer med allergier kan drabbas negativt men ingredienserna kan också åstadkomma snabbare resultat. Tid är pengar för många som inte vill vänta veckor eller månader på resultat utan vill se resultat genast, och då finns dessa produkter att tillgå.

Jag har under hösten testat ett antal serier och krämer på mig själv och har sammanställt mina resultat för att ger er läsare en möjlighet att välja vad som passar just er. Jag berättar även var dessa produkter finns att köpa.

Amerikanska skinceutical-märket Neova är ett kliniskt beprövat märke som tagits fram för att ta hand om solskador och åldersförändringar på cellulär DNA-nivå. Serien utvecklades som ett komplement till olika laserbehandlingar och ska för största effekt användas i samband med regelbundna mikro-peelingar. Produkterna, vars huvudingrediens är en koppar-peptid, har tagits fram speciellt för sina egenskaper att bygga upp huden. Serien är unisex och består av drygt ett halvt dussin hudvårdsprodukter. Jag har testat tre av dessa: DNA Total Repair, Intense brightening Complex samt Refining eye lift. Efter att ha solat rätt så flitigt under 1980-talet och fått en del pigmentering samt mindre solskador, var dessa tre produkter på pappreet skräddarsydda för mina behov. Jag blev ombedd att regelbundet peela huden i samband med behandlingen för att ingredienserna i produkterna skulle ge större effekt. Jag är väldigt nöjd med såväl DNA repair, som synligt minskat mina skolskador, och brightening-krämen, som reducerat ett antal pigmentfläckar. Dock var jag mindre nöjd med ögonkrämen, som jag inte såg någon effekt av. Ögonområdet är emellertid ett svårt område på kroppen då huden där är tunn och krämerna inte får vara för starka. Därmed är det svårare att se effekt.

Ett annat amerikanskt unisex-märke som jag testat under en tid är Colbert M.D. som är en produktserie framtaget av en fransk hudläkare, bestående av fem olika produkter; dagkräm, nattkräm, serum, ögonkräm samt de innovativa diskarna som är indränkta i lactosyra och enzymer som ger en mini-peeling. Jag hörde talas om märket på nätet där serien har prisats av såväl press som enskilda individer och bloggare. Det som jag alltid gör när jag testar nya hudvårdsprodukter är att jag aldrig blandar olika märken i min hudvårdsritual. Istället håller jag mig till en och samma serie. Colbert M.D. är bra såtillvida att den innehåller alla de enskilda produkter som man behöver. Samtliga produkter är vidare unika på så sätt att de innehåller en patenterad nanoteknologi som gradvis distribuerar växtbaserade näringsämnen djupt ner i huden. Serumet, som alltid läggs på före dag- och nattkrämen, är en nyckelprodukt då den förbereder huden på krämerna. Den förfinar hudstrukturen och innehåller potenta ingredienser som glycolsyra och extrakt av kaffebönan. Jag såg en förbättring redan efter ett par dagar och om det beror på serumet eller krämerna låter jag vara osagt. Dagkrämen innehåller ingredienser som antioxidanten Gojibär samt extrakt ur snösvampen. Nattkrämen innehåller bland annat växtextrakt som påstås läka huden under natten. Sist men inte minst har jag hittat en ögonkräm som verkligen håller vad den lovar. Okej, den tar inte bort några rynkor, det gör inga krämer idag, men den reducerar mina ögonpåsar och gör att huden inte känns lika rödfnasig som den brukar göra, speciellt under den kalla säsongen. Jag är mycket nöjd med produkterna. Det enda man kan ha invändningar mot är priset. Men produkterna levererar verkligen och det är huvudsaken.

Det har under senare år poppat upp ett antal svenska märken på marknaden och jag har tidigare på Sourze skrivit om ett av dessa, Mette Picaut, och det som förenar dessa märken är strävan efter att hitta råvaror som inte ger allergier. Ett av de nyaste på marknaden är HyaNord, som under hösten släppt en dag- respektive nattkräm där de huvudsakliga ingredienserna är ren hyaluronsyra, som är en naturlig ingrediens i huden och som binder och drar till sig vatten för att behålla hudens fuktighet och smidighet. I dagkrämen finns också havtorn som är en potent antioxidant. Förpackningarna är mycket snygga, samma unisexinnehåll, men svarta burkar för herrar och vita för damer. Jag blev mycket överraskad av krämernas effekt, man kan säga att redan efter en vecka så kände jag att min hud var mer utfylld vilket innebär att vissa av mina rynkor var "osynliga". Framförallt kändes huden mer smidig och fuktig. Det senare var en positiv effekt då jag länge besvärats av torr hy. Burken innehåller 30 ml men är mycket dryg.

Grekiska hudvårdsmärket Korres, med ett stort antal enskilda produkter i sitt sortiment för både kvinnor och män, är ett märke som funnits i Sverige ett antal år. Det som gör märket unikt och populärt är att produkterna inte innehåller mineraloljor som täpper till porer, som silikon, glykol eller parabener och som många andra märken innehåller. Jag har testat ett antal produkter ur Korres herrserie, nämligen deras rakkräm med absint !, duschkräm och schampo med ceder samt en dagkräm med solskyddsfaktor 6 och anti-shine. Jag har varit nöjd med alla produkter jag testat. Dagkrämen var speciellt verkningsfull i början av hösten då det fortfarande fanns dagar som var heta och varma. Med hjälp av denna kräm glänste huden inte så mycket. Ett extra stort plus vill jag ge Korres herrdoft "Saffron, Amber och Cardamom", det vill säga en djup maskulin doft med saffran och kardemumma. Jag gillar den tunga doftcombon som passar utmärkt under årets mörkare och kallare månader och den har kommit att bli min nya favoritdoft. En annan fin doft i samma serie är en unisex-doft med svartpeppar och kardemumma.

Glam Glow är något så intressant som en lermask som åstadkommit stor uppståndelse i hemlandet USA och som nu letat sig till Sverige. Jag var först lite tveksam till vad den kunde bidra med, men blev positivt överraskad. Den lovar att dels exfoliera huden samtidigt som den drar ut smuts och förminskar porerna. Den doftar gott och under de fem minuter masken skall vara på märker man att den arbetar. Jag blir lika överraskad varje gång. Glam Glow är faktiskt en produkt som levererar. Huden uppvisar en jämnare struktur, mindre "smuts" i porerna, som även dragits ihop och blivit mindre. "Effekten" sitter i en vecka, vilket gör att masken, som finns i olika storlekar, räcker till flera appliceringar. Produkten kan bland annat köpas i Kicks butiker runt om Sverige.

Black Chicken Remedies är ett australiskt företag som specialiserat sig på oljor för både kropp och ansikte. Jag har använt denna produkt under ett par vintersäsonger och den har kort och gott blivit oumbärlig då den återfuktar och "plumpar" upp torr hy på djupet. Fuktnivån upprätthålls fram till kvällen då man efter dusch och tvätt lätt återställer fukthalten igen med endast ett par droppar av denna mycket dryga olja. Den innehåller flera organiskt framställda värdefulla oljor som Ylang Ylang, vitaminer och Neroli och ger även en viss stärkande och uppfriskande effekt. De dryga dropparna är förpackade i en snygg liten apoteksflaska med pipett för ansiktet och en aluminiumbehållare för kroppen.


Om författaren

Författare:
Mikael Björnfot

Om artikeln

Publicerad: 19 dec 2012 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: