sourze.se
Artikelbild

Martin Stenmarck, Miss France och F-ordet

När Marine Lorphelin vunnit bryter hon ihop i den klassiska skönhetsdrottningsscenen. Tårarna rinner okontrollerat när juryns ordförande, 77-årige Alain Delon, ger henne en segerkyss på halsen.

I helgen kröntes Miss France 2013. Totalt bojkottat av min parisiskt hippa bekantskapskrets så sänds ändå tävlingen på TF1, landets största TV-kanal. Programmet är faktiskt ett av Frankrikes mest sedda program - 9,6 miljoner fransmän tittade på själva kröningen.

Faktumet att jag, trots att jag läser svenska tidningar dagligen, inte vet huruvida Fröken Sverige fortfarande existerar eller ej, är ett bra betyg på Sverige. Svensk TV har kommit lite längre: i Nyhetsmorgon blir söndagsgästen Martin Stenmarck påprackad F-ordet - F som i "feminist".

Självsäker och avslappnad, en man i sina bästa år som dessutom är utomordentligt framgångsrik i nöjesbranschen - Ladies’ nights kung förärar i år Melodifestivalen med sitt deltagande. Han är sportig, äventyrlig och ödmjuk - hans fru är den riktiga veteranen i familjen i Melodifestivalsammanhang. Stenmarck ger ett trevligt intryck under den korta intervjun, som går ut på att prata om hans passioner.

Passionerna betas av. Sedan följer en lustig fråga. Programledaren Jesper Börjesson verkar ha hoppats på att kunna göra en mjuk övergång från frågan om Martins engagemang i välgörenhetsorganisationer till en fråga om Feminism. Istället lägger han pannan i djupa veck, han verkar inse att den mjuka övergången har glidit honom ur händerna. Programledaren stakar sig fram mot underlivet. Förlåt, undergången. Förlåt, Feminismen.

"Ja, det är också… Det här med att... Jag vet att du... Du... Jag vet inte om du KALLAR dig feminist... Men du har i alla fall engagemang även där. Och liksom, en självklar ståndpunkt där på något sätt."

"Ja men absolut, jag tycker att det spelar egentligen ingen roll, en människa är en människa... Lika värdet gäller ju överallt." svarar Martin Stenmarck.

Jesper Börjesson är inte nöjd. Martin Stenmarck har ju bara kringgått själva essensen i frågan. Vågar han kalla sig feminist eller inte, verkar vara programledarens innersta önskan att få veta och med en något utmanande ton ställs följdfrågan:

"Vad är feminism för dig då?"

Feminism är ett samlingsnamn för rörelser och idéer där man:

1. Ser skillnader på hur män och kvinnor behandlas utifrån sina kön

2. Ser det som en orättvisa sprungen ur sociala konstruktioner som främst begränsat kvinnors möjligheter till utveckling

3. Försöker ifrågasätta de maktstrukturerna och bekämpa dem

Martin Stenmarck ser ut att ta sats med en andningsövning.

"Jag tror att... feminism. Ja, men det handlar väl på nått sätt om att det ska vara lika för alla. Och så ska man få en möjlighet att få vara den man är. Och det kan ju låta väldigt luddigt men det är så enkelt. Om det finns förutsättningarna för dom... Eftersom kvinnorna fniss varit mer eftersatta än männen historiskt sätt så tycker jag, vill man kalla det feminism, att det ska bli någon slags mer jämlikt så då visst, då är jag feminist."

Feminister har under flera hundra år slagits för kvinnors rättigheter. I början av 1900-talet för rättigheten att rösta som vi slutligen fick 1921 i Sverige. Hade vi inte haft feminister i Sverige hade vi kanske fått vänta till 1971, som i Schweiz. Feminister har kämpat och slagits för rättigheter som rätten att bestämma över sina egna kroppar, äganderätt, rätt till arbete, rätten till abort, rätten för kvinnor att klä sig hur de vill. Idag slåss vi bland annat mot fenomen som slut-shaming, mäns våld mot kvinnor och skeva kvinnoideal i media.

Som ung människa blir jag irriterad på förminskningen av feminismen. Skulle någon prata om abolitionismen på samma sätt? "Ja... Vill man kalla att slåss för slavarnas befrielse abolitionism.. Ja då kan jag väl gå med på att vara det då."

Jag frågade min kloke pappa om han var feminist. Han som tillsammans med min mamma uppfostrat mig till att bli en medveten ung människa och som för mig, såhär i efterhand, klart och tydligt haft ett genustänk i val av leksaker, aktiviteter och uppmuntran. Bland annat var jag ensam tjej i en grupp på 20 elever på träslöjden i åttan. I min klass samt i parallellklassen valde alla andra tjejer syslöjd. Killarna var däremot fördelade på sy- och trä-slöjd. Det bara var så.

Min pappa svarade på min fråga med ett skratt. "Ja, det beror på hur du definierar feminist." fortsatte han. Jag förklarade för pappa att han som levt mer än dubbelt så länge som jag borde kunna definitionen av en sådan viktig rörelse och han borde definitivt kunna svara ja på frågan om han är feminist.

Precis som Martin Stenmarck, som jag är säker på har bra värderingar, så är vad min pappa saknade kanske kunskap om vad feminism är. En världsförändrande rörelse som behövs idag lika mycket som igår, en rörelse som gör Miss France-tävlingar till historia, som gör arbetskollegor respektfulla oavsett ditt kön, som gör obetalt arbete i hemmet uppmärksammat och till någonting man delar på - oavsett kön, som gör tjejer i åttan trygga med sig själva och fria att utvecklas utan att begränsas av socialt konstruerade ramar. Det är bland annat vad feminism är. Inte någonting som kan misstas för ett luddigt begrepp.


Om författaren

Författare:
Linda Thilén

Om artikeln

Publicerad: 11 dec 2012 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: