sourze.se
Artikelbild

Påven gör debut på Twitter

Hundratusentals användare har börjat följa påven Benedictus XVI sedan hans Twitterkonto skapades i måndags - trots att han ännu inte har skrivit någonting.

Kvällen då påvens konto på Twitter skapades var det över 180 000 personer som följde det. När detta skrivs har den engelska versionen över 500 000 följare. Den första tweeten kommer att sändas ut av Påven Benedictus XVI klockan 12, datumet 2012-12-12. Man kommer bland annat att svara på frågor om tro som blivit skickade till #askpontifex.

Namnet pontifex är väl valt, tycker tidningen Repubblica. Det betyder "påve", men också "brobyggare", och påven vill kunna nå alla. Vatikanen förklarar att kontot pontifex kommer att finnas tillgängligt på sju språk och bland dessa kommer arabiska att vara ett. Namnet kommer att variera något beroende på språk. Det italienska kontot kommer att vara pontifex_it, det spanska pontifex_es, och så vidare. Påven kommer inte att vara följare till någon. Frågor om tro kan redan nu skickas till #askpontifex.

Vatikanens nya talesman Greg Burke är noga med att förklara att syftet med detta är evangelisering. Påven kommer inte att gå runt med Blackberry eller iPad, utan vill finnas tillgänglig för alla, överallt.

Ingen kommer att kunna bestämma vad påven ska twittra om, säger Burke vidare, men Benedictus XVI kommer inte att personligen sända ut meddelanden utan det kommer att finnas en speciell dator till detta. "Jag har sett och kontrollerat den", säger Burke i tidningen Repubblica, och menar att datorn kommer att vara omöjlig att hacka.


Länk: Påvens twitterkonto


Om författaren

Författare:
Annika Widén

Om artikeln

Publicerad: 06 dec 2012 10:50

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: