sourze.se
Artikelbild

Julshow med Dawn Finer i absolut högform

Happy Holidays bjuder på ett sammansvetsat musikaliskt gäng, intressanta låtval och en Sarah Dawn Finer som med sin utsökta röst går från klarhet till klarhet.

Happy Holidays Julshow på Grand Hôtel.
Medverkande: Sarah Dawn Finer, Karl Dyall samt Rennie Mirro
Regi: Katrin Sundberg

Det lider mot jul och som ett brev med posten kommer alla julshower. Antalet har i år ökat i en sådan omfattning att publiken inte riktigt räcker till, vissa har fått ställas in och andra har vikande biljettförsäljning. En som dock står pall för trycket och som gått från klarhet till klarhet är Grand Hôtels traditionella julshow, som gått för fulla hus sedan 1996. Det som jag tror ligger bakom Grand Hôtels framgångar är att de alltid lyckas med den inte alltför lätta uppgiften att hitta populära artister som verkligen drar folk. Förra året showade Jerry Williams, och i år har uppdraget gått till trippelaktuella Sarah Dawn Finer, som förutom showen även ska vara årets julvärd i SVT på julafton, men som också är aktuell såväl med ett album som med en singel. Den sistnämnda med den, i detta sammanhang, fiffiga titeln "Checka in på Grand Hôtel" som hon också framför som ett extranummer under showen.

Årets julshow på Grand Hôtel erbjuder besökaren ett stort och välsmakande julbord som intas före själva showen, vilket jag tycker är ett bra drag. Jag har tidigare varit med om att artister dykt upp under själva maten, vilket inte är optimalt när man befinner sig mitt i en konversation eller äter. Julbordet är klassiskt med ett dussin olika slags sill, julskinka, sallader, ostar, prinskorv, köttbullar, revbensspjäll och ett dignande gottbord. Allt nedsköljt med utsökt julöl. Grand serverar enligt egna uppgifter hela 17 700 julbord under säsongen och då inräknas även hotellets andra restauranger. Som en kuriositet kan nämnas att det går åt 1,2 ton köttfärs till de berömda handrullade köttbullarna. En fördel med själva scenen är att oavsett var man sitter i den vackra, juldekorerade ljusgården så har alla bra sikt.

När showen startade var publiken förväntansfull och "lite i gasen", och inledningen blev en riktig smakstart med låten "Oh what a night" med alla artister på scen. Det är ett bra gäng som är sammansvetsat och som verkligen njuter av att underhålla, ingen premiärnervositet kunde skönjas alls. Jag vill också framhäva det fina femmanna-bandet som gjorde en helgjuten insats kvällen igenom. Något som jag inte gillar med julshower är alla kletiga, allt för kända julsånger som man tröttnat på redan innan säsongen börjat. Styrkan i låturvalet i den här showen är just att artisterna valt att ta med andra jullåtar, en del mer okända som "Maybe this Christmas" men även den klassiska "Have yourself a merry little christmas", båda utsökt framförda av Sarah själv. En annan låt hon lyckas väl med är gospeln "I’ll be your wish tonight" som höjer temperaturen många grader i publiken. Vilken röst! Andra bra låtar som framförs gemensamt på scen är "Mr Bojangles" som med sitt sköna trumpetsolo och sköna gung är en av mina favoriter under kvällen. Rennie Mirro lyckas väl i sina låtar med sina showkamrater samt i hans akrobatliknande mellannummer som visar hans styrka som dansare. I hans solonummer som "Jag ber dig" håller emellertid inte rösten ända fram och musiken överröstar bitvis hans röst. Det kan ha varit premiärnerver och kommer säkert att rättas till. Jag tycker även att mellansnacket ibland är lite för långt, och när de i slutet av showen lite väl klämkäckt är utklädda till bebisar så är jag inte med riktigt i svängarna.

Behållningen av julshowen är låtvalen, men framförallt Sarah som går från klarhet till klarhet. Hon sjunger med stor pondus och säkerhet som smittar av sig på oss 400 gäster i den fullsatta ljusgården.


Julshowen går till den 22 december.


Om författaren

Författare:
Mikael Björnfot

Om artikeln

Publicerad: 30 nov 2012 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: