sourze.se

Den ökande barnfattigdomen

Det mina barn får är oerhört mycket kärlek, omtanke och full uppmärksamhet.

Risken för barnfattigdom har mellan åren 2005 och 2010 ökat i 187 kommuner i landet, och minskat i 101, enligt siffror som Statistiska centralbyrån tagit fram för SR:s Ekot. Bara i Borås, där jag befinner mig, så hade vi hela 2 643 fattiga barnfamiljer år 2009. Av dessa barn har jag två, så nog finns här en insikt om hur detta påverkar en familj. Men jag vet ju ännu inte fullt ut hur det påverkar barnens uppväxt och minnen för livet.

Det de får mycket av i gengäld är oerhört mycket kärlek och omtanke. Jag är alltid nära dem och ger dem full uppmärksamhet och uppmuntran för alla framsteg de gör med arbeten i slöjden, och andra uppgifter de klarar av tack vare vår kärlek till varandra och livet.

Det jag ser hos deras kamrater är en del olyckliga barn. Många av dessa vet jag har föräldrar där inget fattas ekonomiskt, men där kärleken och närheten till barnen saknas, då de driver omkring timvis efter skolan då föräldrarna är kvar på arbetet. Dessa barn saknar en fast och trygg punkt i hemmet. De är dessutom utåtagerande, och har mobbat bort min ena son från skolan vid flera tillfällen. Han tvingades byta skola då skolledning och lärare inte klarade sitt uppdrag med nolltolerans mot mobbning, och min son fick rymma hem flera gånger på grund av sina plågoandar.

Dessa barn som hade allt; de senaste kläderna, mätta i magen och en iPhone i fickan. Det gjorde dem ändå inte lyckliga, utan till små monster. Det är inte deras fel utan ansvaret ligger givetvis i vuxenvärlden där skola och hem ska samverka - men så sker allt för sällan idag, av konflikträdsla och favoriserande av föräldrar som är mer inflytelserika i samhället än vad jag var.

Men jag kommer att strida för alla barns rätt till en fin uppväxt, och det får ske genom mitt skrivande i bloggar och på hemsidor som jag brinner för, så som den webbredaktör jag är.

Barnen är vår framtid, och dem ska inget fattas!


Om författaren

Författare:
Tord Sand

Om artikeln

Publicerad: 28 nov 2012 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: