sourze.se
Artikelbild

Karibiska paradisnedslag

När vintern obönhörligen närmar sig, är det många som drömmer sig bort till varmare breddgrader. Karibien är en sådan plats.

Länge var denna del av världen för många förknippad med något ouppnåeligt, men i takt med att världen och avstånden krymper genom förbättrade kommunikationer har denna sägenomspunna plats blivit tillgänglig för allt fler - oavsett om man väljer att bo på en och samma plats eller ser sig omkring ombord på något av alla de kryssningsfartyg som trafikerar vattnen. Jag gjorde en jul- och nyårskryssning med Fred Olsens fartyg Braemar med start och mål på Barbados, som får ses som en bra utgångspunkt om man vill se sig om i den sydöstra delen av de karibiska öarna. Att resa på kryssning är nog ett av de mest ultimata sätten att resa på om man är ute efter såväl avkoppling som nya upptäckter. Förutom stoppen i de olika hamnarna och de utflykter som erbjuds, finns goda möjligheter att ombord varva ned och ägna sig åt sig själv en stund, om det så är att läsa en god bok, solbada, få en spabehandling eller delta i någon av de aktiviteter som anordnas ombord. Jag besökte Grenada, Curacao, Tortola, S:t Kitts, Dominica och Tobago, S:t Lucia och S:t Marteen, alla med sin speciella charm och karaktär. Jag skall här endast göra några nedslag.


Grenada

Kommer man till Grenada är det kanske till huvudstaden S:t Georges man först kommer, denna betagande stad som klättrar uppför berget. De äldre delarna av staden har en brittisk karaktär med vackra, gamla hus och röda telefonkiosker och brevlådor med drottning Elisabeths monogram. Grenada är en ö som är lätt att ta till sig med sina vackra stränder och sitt kuperade och frodiga landskap. Här växer så att det fullkomligt knakar och artrikedomen är stor såväl vad gäller växter som djur. För undertecknad, som kom hit i juletid, var det en sällsam känsla att se julrosor växa vilt. Mest känd är kanske ön för sina kryddor och då framför allt muskotnöten. Härifrån förses en stor del av världen med denna förföriska krydda.Grenada Foto: Gansoman


Curacao
När fartyget på morgonen angör Willemstad, huvudstad på Curacao, och man sömndrucket blickar ut genom balkongfönstret, tror man sig för ett ögonblick befinna sig i Amsterdam vid anblicken av färgglada, smala gavelhus i holländsk stil. En rundtur i staden, vars äldre delar sedan 1997 finns med på Unescos världsarvslista, befäster detta intryck. Med sina fina stränder är Curacao idealiskt för sol och bad. Det är förståeligt att det är hit drottning Beatrix gärna reser för rekreation. I Sverige tänker nog många, när de hör Curacao, fortfarande framför allt på likören med samma namn, smaksatt av öns bittra apelsiner. Är man på Curacao finns naturligtvis möjligheter att se hur denna berömda dryck tillverkas och dessutom provsmaka alla de varianter som kommit till under senare år.


Brittiska Jungfruöarna/Tortola

Den här delen av Karibien, längst österut, upptäcktes av Christoffer Columbus under hans andra resa till Nya världen och består av fyra större och ett sextiotal mindre öar. Den största ön är Tortola och här finns även huvudstaden Road Town. Tar man sig utanför staden möts man av vackra naturscenerier, palmer azurblått hav och en skön, avslappnad atmosfär. För den som söker små fina stränder för sol och bad och en smula lugn och ro finns mycket av välja mellan, exempelvis Cane Garden Bay, Brewers Bay, Lamberts Bay, Apple Bay och Long Bay.


S:t Kitts

På nyårsaftonens morgon steg jag i land i Basseterre, huvudstad på S:t Kitts, och gjorde en oförglömlig vandring längs de ännu glest befolkade gatorna, kantade av låga trähus i kolonialstil och nygotiska stenkyrkor som kunde ha legat i vilken engelsk stad som helst. Stadskärnan är mycket välbevarad och det brittiska arvet kändes mycket starkt, inte minst när jag stötte på "The Circus", en central gatukorsning uppkallad efter sin berömda namne i London. Även S:t Kitts satsar på turism, men till skillnad från många andra öar i östra Karibien, ligger den här ännu i sin linda, trots stora satsningar. Det finns därför goda möjligheter att hitta det där undanskymda, rofyllda som blivit en bristvara på andra håll och det är många som haft oförglömliga fiske-, dyk- och snorklingsupplevelser här. Vill man se sig omkring på denna ö och inte vill hyra bil, är det bekvämt att hyra en taxi. Jag valde Leo’s Taxi Service och blev väl omhändertagen. Ett bra sätt att avrunda besöket på S:t Kitts är att åka upp på Sir Timothys Hill. Utsikten härifrån är betagande, inte minst om man riktar blicken mot den södra halvön. På var sin sida om de mjukt rundande bergstopparna ser man samtidigt Atlanten och Karibiska havet.


Dominica

Dominica upptäcktes av Columbus 1493 - på en söndag, därav namnet. Ön var naturligtvis inte obebodd när Columbus kom hit. Här fanns redan urbefolkningen Kalinagofolket, som under de efterföljande århundradena, som så många andra utbefolkningar, kom att lida svårt under kolonisationen. Idag bor här cirka tre tusen personer som räknas till denna stam och ett stort landområde - Carib Territory - på öns östra sida har avsatts för dem. Ett besök på Dominica blir inte komplett utan att ha varit här. Här hittar man även flera fina utsiktspunkter och att se vattenmassorna från Isulukati-fallet störta ned i Atlanten är en syn man aldrig glömmer. En annan vacker plats är Cabrits National Park med Fort Shirley strax norr om Portsmouth. Fort Shirley är ett fint exempel på en brittiskt 1700-talsfort som en gång i tiden huserade 600 man. Flera av de gamla garnisonsbyggnaderna är idag pietetsfullt restaurerade och häruppe finns flera fina utsiktspunkter.Fort Shirley Foto: flickr/Jean & Nathalie BY CC 2.0


Tobago

Stannar man en längre tid på Tobago finns naturligtvis ett stort urval av aktiviteter att ta del av. Som på många av de andra karibiska öarna är det framför allt olika former av sport eller friluftsaktiviteter som erbjuds, inte minst vandringar, där det finns något för alla åldrar och intressen. Vill man inte ge sig ut på längre, mer krävande strapatser finns det flera kortare, lättare, men icke desto mindre spännande och upplevelserika vandringar att göra. Jag gjorde en sådan vandring i en av de gamla regnskogarna som finns på ön. Med en kunnig guide som sällskap görs man uppmärksam på regnskogen rika djur- och växtliv och minnesvärda blir de stunder då man stannar upp och lyssnar, tar in skogens alla ljud, subtila och mer framträdande. Kakao var viktigt förr och kakao-odlingen som Duane Dove äger och driver heter Tobago Cocoa Estate, belägen på de lummiga kullarna ovanför Roxborough. Duane Dove är uppvuxen på Tobago men hamnade så småningom i Sverige, där han är en av delägarna till restaurang Sjögräs på Södermalm. Har man inte möjlighet att resa till Tobago kan man på Sjögräs smaka chokladen i kombination med lagrad rom på någon av de choklad- och romprovningar som erbjuds. Är man, som jag, bara några timmar på ön och måste välja en restaurang att inta en oförglömlig måltid på, är Jemma’s, Speyside ett självklart val. Denna restaurang, belägen på den nordöstra delen av ön, är välkänd för många karibienresenärer, inte minst för sitt läge, i trädtopparna precis vid stranden. En restaurangs läge betyder emellertid ingenting om inte maten är bra men detta behöver man inte oroa sig för här. Det som serveras är enkelt men vällagat, välsmakande och rikligt. Öl och vin går inte att beställa men man saknar inte detta, maten i sig är den stora sensationen och blir ett fint minne att ta med sig hem.Tobago Foto: Andy Smith


S:t Lucia

Åtta gånger har S:t Lucia röstats fram som världens ledande smekmånadsdestination av World Travel Award och det är lätt att förstå varför när man reser omkring på denna lummiga ö med sina gyllengula sandstränder. En av dessa stränder och romantiska platser är Hummingbird Beach Resort i Soufriere. Att ha möjlighet att bo här är en ynnest men även dagturisten får ut mycket av ett besök. Efter en stunds solbad finns här en trevlig restaurang att äta på och en likaledes trevlig bar för förfriskningar, inte minst romdrinkar. Öns kännetecken är två berömda tvillingtoppar på den sydvästra delen av ön, 797 och 750 meter höga, och det är många brudpar som låtit fotografera sig med dessa i bakgrunden. Besökare på S:t Lucia lämnar sedan knappats ön utan att även ha provat på att bada i de berömda svavelkällorna. Att först smörja in sig i den svarta, svavelhaltiga leran och sedan hoppa ned i det varma, svavelhaltiga vattnet, skall ha en undergörande verkan på din hy.


S:t Marteen

Philpsburg på nederländska S:t Marteen lockar förutom med vackra, vita sandstränder, men här är också platsen för en ohämmade tax free-försäljning. Längs den långa paradgatan radar butikerna upp sig med allt man kan önska i form av kläder, smycken, alkohol, parfymer och elektronik. Philipsburg brukar även kallas Karibiens gastronomiska huvudstad och här finns en hel del att välja mellan. Jag åt en oförglömlig lunch på Saveaurs de France på Old Street, en sidogata till den livliga Back Street. Efter att ha slagit sig ned på den skuggiga uteserveringen med exempelvis en kall öl och, som undertecknad, en utsökt tonfisksallad, är risken stor att man inte vill resa sig igen. Det är lätt att bli sittande här, beskådande de förbistrosande människorna och smuttande på ett glas av den goda romlikören från S:t Marteen Guavaberry Company. Skall man ta med sig endast en sak från S:t Marteen är denna romlikör, som finns i olika smaker som är utsökt, speciellt den med äkta vanilj.

Karibien är stort och dess öar är alla sinsemellan olika. Att göra området rättvisa genom att kortfattat beskriva några av dem går inte. Här har jag endast lyft fram några av öarna, några av de små paradis som finns att upptäcka. Karibien är på väg att segla upp som ett populärt resmål för svenskar men fortfarande är det många som tvekar, inte för att Karibien inte lockar utan för att de är rädda för att det Karibien de sett och hört om i filmer och i litteraturen inte skall finnas där. Till alla dessa vill jag bara säga: var inte rädda, det Karibien du söker finns där!


Om författaren

Författare:
Mikael Björnfot

Om artikeln

Publicerad: 21 nov 2012 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: