sourze.se
Artikelbild

Samhället är en viktigare arena än IKEA-katalogen

Debatten kring IKEA:s osmakliga val att censurera bort kvinnor ur katalogerna i Saudiarabien har mest väckt ilska mot företaget, och inte mot den vardagliga kvinnodiskrimineringen i landet.

Jag tror inte någon undgick debatten i media angående IKEA:s fatala misstag i att låta sig styras av Saudiarabiens regim och "korrigera" sudda ut med ett händigt litet redskap vid namn Photoshop bort kvinnorna i deras kataloger. Det var hur som helst det som Metro lyckades läcka ut i en artikel i förra veckan vecka 40.

Ett rabalder följde tätt därefter. Ilsken debatt cirkulerade i sociala medier som exempelvis Twitter, och hela tidnings-Sverige, från kvällstidningarna bland annat Expressen till tidningar i helt andra genrer, såsom Amelia och Socialisterna. Vilket är alldeles riktigt. Det är självklart att kritik ska riktas mot IKEA:s ledning, ett svenskt företag som borde ha stått upp för kvinnors rättigheter och värderingarna som medföljer. Det är vidrigt att plocka bort kvinnor som om de vore världens små accessoarer och inte hörde hemma i det offentliga rummet.

Men ett problem som enligt mig är ännu större är den enorma diskriminering kvinnor i Saudiarabien dagligen tampas med. De lever mitt i en kultur där deras kön ständigt förtrycks av snedställda traditioner och lagtexter. Rättigheter vi kvinnor i väst tar för givet finns inte för dem. Till exempel att kvinnor inte får gå ut utan manligt sällskap i Saudiarabien. De får inte bli politiker och alla maktpositioner innehas av män.

Av den hela arbetande befolkningen är 20 procent kvinnor. Det innebär att endast var femte arbetande person i hela landet är kvinnor. Varför är det så? Möjligtvis för att kvinnor uppfostras till att tro att deras uppgift är att sköta om familjen. Som det alltid varit. Inte ta för sig och arbeta. Hemmet blir deras arbete, och valmöjligheter existerar nästan inte överhuvudtaget.

IKEA ska kritiseras. De bör tas med tång och sättas i skamvrån. Ett företag som redan drar miljarder i vinst hade förmodligen kunnat säga "inga kvinnor - ingen katalog", utan att sätta företaget i blåsväder. Men hur hade regimen reagerat om de sagt så? Det är där problematiken måste luckras upp och krossas. Varför kritiserar vi inte Saudiarabiens regim som varje dag förtrycker kvinnor? Varför trycker vi inte på våra makthavare så att de gör något, även om de kanske inte lyckas förändra allt?

Borde vi inte i och med detta ha riktat strålkastarna mot kvinnorna i Saudiarabien? I slutändan handlar det ändå om dem. Något säger mig att de har större problem än att deras kön inte representeras i en möbelkatalog. Symboliken är självklar, men låt oss byta ut orden; problemet är att deras kön inte representeras i samhället.


Om författaren

Författare:
Angela Larsson

Om artikeln

Publicerad: 16 okt 2012 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: