sourze.se
Artikelbild

Nedläggningen i Orrefors: Vildsvin i stället för glas?

Det är glasklart att Glasriket nu måste satsa på vildsvinsjakt i stället för glasproduktion.

Att Glasriket snart skulle säcka ihop har länge varit en självklarhet. Det behöver man inte vara en Einstein för att begripa. Att man nu lägger ner Orrefors och Åfors glasbruk kan kanske rädda Kosta glasbruk med startåret 1742 för några år. Men det är ju marknaden som styr och när den är mättad så är det kört. Idén om den ständiga tillväxten är vår tids förbannelse och har blivit en fix idé hos trångskallade politiker. Det är dags att gå ner i varv både när det gäller produktion och konsumtion. Men den som nu förespråkar nolltillväxt är det fortfarande skottpengar på.

Nu är de förstås till sig i trasorna där nere i Glasriket. Men vem ska de nu ropa på om hjälp? Ja, inte lär det bli Staten och Kapitalet som kommer med ny kosing. De får allt klara sig själva. Dock har jag en god idé, jämförbar med Einsteins. Jag har ju läst en massa reportage om alla vildsvin som ställer till det i trädgårdarna och jordfräser gräsmattorna nere i Småland. Vildsvinen ser ut att ha förökat sig alldeles kolossalt. För en tid sen mejade en bil ner åtta vildsvin till slarvsylta. Men nu har alla sparkade glasbruksarbetare chansen att bli vildsvinsjägare i stället. Att ta reda på alla skjutna vildsvin kan garanterat skapa många nya jobb. Och det går nog att använda det mesta av kroppen. Att mala ner betarna till pulver är en möjlighet. Och det pulvret kan man nog sälja som potensmedel till dom som har stora problem i tillvaron. Och mjukvarorna kan man mala ner till hund- och kattmat. Och av huden kan man säkert göra väskor och portmonnäer där man kan förvara alla de pengar som man kan håva in på den här hanteringen.

Det finns alltså ingen anledning för smålänningarna att misströsta. De kan nog stanna kvar i granskogen och inte emigrera som Karl Oskar och Kristina.


Om författaren

Författare:
Lennart Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 03 okt 2012 12:48

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: