sourze.se
Artikelbild

"Oswaldo Paya - Siempre con nosotros"

Oswaldo Paya, kristdemokratisk dissident och Sacharov-pristagare, är död. Han dog igår eftermiddag i en bilolycka. I bilen satt också Harold Cepero, partikamrat till Paya. Båda dog.

Detta är så klart ett enormt avbräck, både för deras parti MCL Movimiento Cristiano Liberación, för Kuba, då landet förlorat sin främste demokratikämpe, samt för hela den kristdemokratiska rörelsen. Oswaldo Paya nominerades två gånger av Tjeckoslovakiens och sedermera Tjeckiens legendariske president Vaclav Havel till Nobels Fredspris. Det är med andra ord ingen dussinpolitiker som lämnat jordelivet.

Detta måste bli en vändpunkt för alla de som rycker på axlarna åt bröderna Castros totalitära regim. Jag upplever att det hos många unga idag finns en viss fascination för Fidel Castro och hans person. Detta får absolut inte hindra Kubas fortsatta demokratiseringsprocess. Vi i Sverige har ett ansvar. Värt att nämna är att enbart Kristdemokraterna har uppmärksammat denna händelse på sin hemsida.

Med i bilen var också spanjoren Angel Carromero Barrios, vice ordförande i Nuevas Generaciones ungdomsförbund till det kristdemokratiska Partido Popular, samt Aron Modig, förbundsordförande i KDU. De vårdas just nu Carlos Manuel Cespedes-sjukhuset och mina tankar är med dem.


Om författaren

Författare:
David Tinglöv

Om artikeln

Publicerad: 24 jul 2012 15:23

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: