sourze.se
Artikelbild

Den normale borgaren

- Det har kanske vänt, säger mannen och låter lite förvånad och försiktigt glad på rösten.

Lyssnar på tysk radio, Deutschlandfunk bra kanal. Ett reportage från en mindre ort i Tyskland, där nynazister håller sin årliga "sommarfest". De smäller upp banderoller med olika "budskap" i stan; "Pressen ljuger" är väl det minst motbjudande.

En man från orten intervjuas:

- Kyrkan och antirasistiska föreningar av olika slag, jo de kommer varje år med sina färdiga flygblad och banderoller. Och det är väl bra, men var är den "normale borgaren?" jag känner mig rätt ensam här, så säger han.

Men i år visar det sig att något hänt. Människor har få nog av mord, misshandel och den propaganda som nynazisterna sprider. Inte bara kommer de lokala invånarna ut för att demonstrera sin avsky, utan också människor från hela Tyskland sluter upp.

- Det har kanske vänt, säger mannen och låter lite förvånad och försiktigt glad på rösten.

Och jag tänker på vårt land och undrar om något hänt, kanske vänt, här också?

Var är vi, de "normala borgarna"?


Om författaren

Författare:
Henry Bronett

Om artikeln

Publicerad: 24 jul 2012 13:09

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: