sourze.se
Artikelbild

"Vatileaks" fortsätter - påvens betjänt gripen

Ett nytt kapitel i skandalen "Vatileaks" har börjat. Nu har påven Benedictus assistent, Paolo Gabriele, gripits och riskerar upp till 30 års fängelse.

Vatikanen börjar få svårt att "tvätta sina smutsiga kläder hemma", som det italienska ordspråket säger. Vatikanstaten, som borde vara en förebild för renlighet och ärlighet, har förföljts av smutsiga skandaler på sista tiden. Två personer har blivit gripna de senaste dagarna. I torsdags greps Vatikanens bankchef Ettore Gotti Tedeschi och på fredagen var det påvens betjänts tur.

Presidenten på Vatikanens bank, Ior, avskedades brutalt på torsdagen. Anledningen var att han inte var överrens om vissa affärer som Vatikanens statssekreterare, Tarcisio Bertoni ville genomföra.

Hemligstämplade dokument har läckt ut från Vatikanens kontor under en tid. Hemliga brev till och från påven och andra dokument har nått ut till italienska medier och även använts i journalisten Gianluigi Nuzzis senaste bok. Nu påstår sig Vatikanens polis ha hittat dessa dokument i påvens assistents hem i Vatikanen.

Paolo Gabriele började arbeta för Vatikanen 2006. Han var till på fredagen personen som stod närmast Benedictus. Hans arbetsdag började tidigt på morgonen då han kom till påvens lägenhet, hjälpte honom att klä på sig och deltog i dagens första gudstjänst. Hela hans arbetsdag gick ut på att ställa upp för påven på alla sätt, både som assistent och betjänt. Paolo är lite över 40 år och Vatikansk medborgare. Tillsammans med sin familj bor han i Vatikanen och levde sina dagar för att tjäna påven. Eftersom han hade nycklar till alla hemliga rum och kontor blev han misstänkt för att ha läckt ut hemlig information.

Hemligstämplade dokument har alltså hittats i Paolos hem, men man har inga bevis på att det är han som har spridit ut informationen. Man kommer att ha en rättegång enligt Vatikanens lagar. Italien kommer antagligen inte att ha någonting att säga till om här.

Medan påven är upptagen med att skriva sin tredje bok om Jesus verkar hans omgivning rasa samman i skandaler och maktkamper. Den 78-årige statssekreteraren Bertoni gör allt för att hålla sig kvar vid makten. Både Paolo och Ettore var utvalda till sina positioner av påven. Den katolska världen känner sig mer och mer förvirrad av alla skandaler man gått igenom på sistone.

Påven säger sig vara mycket sorgsen över detta men jag undrar: Var Paolo verkligen så godtrogen att han hade hemligstämplade papper hemma? Har journalisten Guzzi använt stulna dokument till att skriva sin bok? Har de ingen aning om vilka risker de i så fall tagit?

Personligen undrar jag om detta är möjligt, och min tillit till den katolska staten blir mindre och mindre. Redan efter alla pedofilskandaler som hölls hemliga slutade jag lita på denna institution.


Källor:
www.repubblica.it
www.ilfattoquotidiano.it
www.corriere.it
www.unita.it
www.ilfoglio.it
www.lettera43.it


Om författaren

Författare:
Annika Widén

Om artikeln

Publicerad: 26 maj 2012 12:07

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: