sourze.se
Artikelbild

Lega Nords Umberto Bossi avgår - ny skandal skakar Italien

Umberto Bossi, ledare för det högerextrema partiet Lega Nord, har avgått efter uppgifter om att han använt partiets pengar till att bekosta bland annat en plastikoperation åt sin ene son.

Efter att i många år använt sig av sin slogan "Roma Ladrona" Rom Tjuv har Umberto Bossi nu blivit tagen på bar gärning efter att ha förskingrat sitt partis pengar. Det enda positiva i den här historien är att han åtminstone hade den goda smaken att avgå som partiledare för partiet "Lega Nord".

Lega Nord grundades på åttiotalet av bland andra Bossi och hans fru Manuela. Man förespråkar decentralisering och lokal autonomi. Partiet är främlingsfientligt och både Bossi och hans anhängare har ofta talat mot invandrare.

I italienska nyheter hade Bossis personliga ekonomi diskuterats i många dagar när nyheten om hans avgång gavs i TV. Telefoner hade avlyssnats och innehållet i samtalen offentligjorts. Sonen Renzo hade anklagats för att ha tagit emot pengar, men nekat till detta. Partiets anhängare sade att det måste vara ett misstag. Bossi är en ärlig man, påstod de, och arbetar bara för partiets bästa.

Nu är det ett faktum. Umberto Bossi har avgått. Hans karriär avbröts bryskt efter över 20 år då man kom på honom med att ha använt offentliga pengar till att bekosta familjens privata utgifter. Sonen Sirios plastikoperation och sonen Renzos böter finansierades med partiets pengar, liksom privata försäkringspengar och sonens Renzos studier. Det blev nog dyrt för Lega Nord, eftersom Renzo fick gå om skolan några gånger på grund av dåliga resultat. Även frun Manuela har tagit emot pengar av partiet; närmare en miljon euro har gått till hennes aktiviteter. Dessa är bara några av de upptäckter som funnits i en dossier med namnet "The Family" som nu omhändertagits.

Många italienare njuter av något som ibland kallas den enda sanna glädjen - skadeglädje. Anklagaren är anklagad! I södra Italien har man aldrig förstått hur man först kan anklaga Rom för att bestå av ohederliga tjuvar men ändå vilja sitta i regeringen och ta emot landets pengar. Bossi, som alltid kämpat för regionen Padanias självständighet har ständigt blivit kritiserad i resten av Italien, men trots detta vunnit tillräckligt många röster i den norra delen av landet att de räckt till en position i regeringen.

I många år samarbetade han med Silvio Berlusconi, och nu nämns en man med namnet Silvio i de omhändertagna handlingarna. Men Berlusconis advokat, Piero Longo, förnekar att det rör sig om hans klient.

Partiet Lega Nords anhängare intervjuades i italiensk TV och många var oerhört ledsna och kunde inte tro att Bossi hade avgått. "En epok är slut" sade många. "Bossi var Lega Nord." Folk ringde in till radiokanalen "Radio Padania" och grät.

Tre personer kommer att dela på Bossis arbetsuppgifter till nästa kongress som kommer att äga rum till hösten, Roberto Calderoli, Roberto Maroni och Manuela Dal Lago.

Bossi var en stark politisk ledare tills han fick en hjärnblödning i mars 2004. 1994 hade han blivit omtalad för att ha intervjuats i bara ett linne. Kläderna är ju viktiga i Italien och det anses oacceptabelt att en politiker uppträder i TV i bara ett linne, men det hjälpte Bossi att synas. Han blev mer och mer känd, och i riksdagsvalet 1996 fick partiet över 10 av landets röster.Han hade en fantastisk karriär till tio år senare då han drabbades av sjukdomen, och han blev tvungen att hålla sig borta från politiken till november 2005. Han var svagare än före sjukdomen och hade nog tänkt att sonen Renzo skulle ta hans plats så småningom. Mycket har sagts om Renzo, och i södra Italien driver många med honom för man anser det vara orättvist att så många välutbildade italienare går arbetslösa medan han, som inte ens klarat sina studier på egen hand, utan ansträngning fick en politisk karriär framför sig.

Nu är den karriären slut. För denna gången åtminstone. Man vet ju aldrig. Bossi blev åtalad och dömd för att ha mottagit mutor redan 1994, men oärlighet är inte alltid ett hinder i italiensk politik.


Referenser:

La Repubblica

Corriere della Sera

RAI2

Radio Padania


Om författaren

Författare:
Annika Widén

Om artikeln

Publicerad: 06 apr 2012 10:39

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: