sourze.se
Artikelbild

Intensivt levande crossover-samarbete

Felicia Konrads "Cosmic Wash Over" är inte lätt att få grepp om, men skivans spretiga egensinne är också en självklar del av dess styrka.

Cosmic Wash Over är både namnet på denna skiva, en av dess låtar, och ett liveband. Arbetet med Cosmic Wash Over började spontant, i samband med en konsert där röstkonstnären Felicia Konrad som 2010 spelade in skivan So Drop It In med bandet Konradband och pianisten Caroline Leander spelade in låten Growing in Heart åttonde låten på Cosmic Wash Over utan repetitioner. Konrad och Leander utvecklade då egna metoder för fortsatt arbete och inspelning, och det som skulle vara ett soloprojekt förvandlades till ett samarbete som senare kom att involvera Mats Persson, David Carlsson, Robin Knutsson och Peter Tegnér. Arbetet med Cosmic Wash Over började som sagt spontant, men den grundläggande musiken på skivan är resultatet av en lång skapandeprocess. Efter att Konrad arbetat med röstperformance och ljudverk under flera år, har hennes sånger kommit tillbaka i nya skepnader.

Cosmic Wash Over är inte lätt att få grepp om, men skivans spretiga egensinne är också en självklar del av dess styrka. Konrad kallar musiken "alternative singer-songwriting", men den ryms inte helt i termen. Musiken är experimentell och personlig, och skulpteras tätt men elegant runt Konrads högst personliga röst. Musikens grund består uppenbarligen av jazz, men är också modernt crossover-filtrerad, och spridda stråk av funk, gospel, folkmusik, pop, soul, blues, rock och fusion samsas sömlöst med ambienta stämningar, afrikanska rytmer och suggestiva men smakfulla ljudeffekter. Instrumenteringen är också rik, och i några sekunder tycker jag faktiskt att jag anar en spinett. Produktionen är glasklar men mild, och den utmärkta instrumenthanteringen lyfter verkligen fram Konrads röst. Konrad har experimenterat med och utvecklat sin röst i flera år, och det hörs verkligen. Hon växlar ofta, mellan högt och lågt, mjukt och starkt, rakt och experimentellt, och har en fin jazz/blues-röst. Då och då bryter hon sig loss och sjunger mycket starkt och utlevande, och det är verkligen effektfullt i kontrast till den ofta milt sonderande musiken. Det skulle vara intressant att höra mer kraftsång. Hoppas den får mer utrymme på kommande inspelningar.

Cosmic Wash Over innehåller egentligen flytande, droppande, strilande ljudinstallationer snarare än vanliga låtar, men det finns hela tiden en kärnfrisk melodikänsla, en lågmäld humor och en jazzigt avslappnad värme som hindrar musiken från att bli torr, teoretisk, abstrakt och frånvänd. Cosmic Wash Over är en resande, böljande, svepande skivans titel känns självklar och jag hör ett vackert vattentema komma och gå och intensivt levande skiva. Musiken är mycket dynamiskt uppbyggd och verkligen egensinnig. Texterna skrivna av Konrad är drömska, tvetydiga och lika öppna och svepande som musiken. Texterna är både sårbara och filosofiska betraktelser av känslotillstånd och livsprocesser - av växande, förstörelse, drömmar, ambivalens och extas. Cosmic Wash Over låter vid första lyssningen mest mjukt filosofisk, och för den som inte lyssnar uppmärksamt kan skivan förefalla kantlös, följsam och undanglidande. Detta är musik som kräver sin lyssnare, och det arbetas mycket med subtiliteter, lågmälda kontraster, ljus och skugga som i den vackra och expressionistiskt droppande titellåten. Man ska inte låta sig luras av de första intrycken. Bakom den kontrollerade och imponerande sången, de snygga stilbytena, den långsamma jazzen, spelglädjen, humorn och de lekfulla rytmerna finns allmänmänsklig oro, drivande skuggbankar och svåra frågor, men också livsglädje och andlighet.

Favoritspår: You Don’t Wanna Fall Asleep, Cosmic Wash Over, Growing in Heart.

Cosmic Wash Over finns hos Amazon och på Spotify.


Om författaren

Författare:
Kim Larsson

Om artikeln

Publicerad: 14 feb 2012 19:52

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: