sourze.se
Artikelbild

Tusentals demonstranter mot SOPA

En demonstration ägde igår rum på Sergels Torg i Stockholm, där man protesterade mot ett lagförslag som förespråkar att regeringen utan anledning ska tillåtas genomsöka din privata sfär i datorns innersta.

Sergels torg den 4 februari 2012, 12.00. Jag står mitt bland flera tusentals demonstranter som protesterar i 14 minusgrader för att få behålla sin rätt att uttrycka sig på världens största och mest användbara nätverk; internet. Demonstrationer äger också rum i Göteborg, Malmö, Helsingborg, Umeå, Kalmar, Sundsvall, Karlstad, Borlänge och Jönköping.

Vi demonstrerar mot ett lagförslag som till exempel handlar om att sociala medier, för att fortsätta behålla sin hemsida, måste censurera sina användare, att regeringen får ta bort vad de vill på internet och ge fildelare orimliga straff - ett lagförslag som gör att allt vi gör på internet blir bevakat av regeringen och allt som vissa politiker inte håller med om till exempel Kristdemokraterna, som anser att det är kvinnans plikt att stanna hemma med sitt barn - visserligen säger de ju inte det så bokstavligt, men de flesta med någorlunda analytiska förmåga kan nog räkna ut det väldigt lätt, bara raderas. Lagförslaget förespråkar rätten att regeringen får genomsöka just ditt nätverkande och din privata sfär i datorns innersta väsen utan minsta anledning. Liknande en diktatur med ögat över din digitala värld, med andra ord SOPA/PIPA/ACTA. Ursäkten är att filmer ska slutas att olagligen laddas ner, trots att det kommer vara möjligt att göra det ändå.

Omkring mig ser jag en majoritet unga ansikten. Den unga generationen, där jag själv har en bred inblick, är väldigt ointresserade av allt som har med politik att göra. Jag själv är bara ett undantag. De flesta brukar svara att de inte är så insatta eller engagerade när frågan om politisk ståndpunkt dyker upp. Men när det gäller deras möjlighet att uttrycka sig på internet och dess funktioner, dras gränsen. Det här är heligt. Vi behöver det här.

En av Sveriges grundlagar heter Yttrandefrihetsgrundlagen, en annan Tryckfrihetsförordningen. Betydelsen av dessa talar för sig själv, men kort sagt handlar de om att vi får yttra våra åsikter och att pressen har rätt att trycka vad som känns ok utan att politiker har rätt att radera de tryckta orden. Hur äventyras yttrandefriheten och tryckfriheten om den största källan till att människor möts, trots barriärer, till att människor kan anordna dessa demonstrationer, till att musik som annars skulle vara okänd cirkulerar i världen, krossas i händerna på giriga makthavare? Hur äventyras yttrandefriheten och tryckfriheten om människor förlorar all sin värdighet och sin möjlighet att påverka?

Sanningen är att, om man rubbar internets status av öppenhet och tillgängighet, krossas en stor del av människors vardag och det bryts mot grundlagar. Jag vill ha min frihet och det vill de tiotusen andra som demonstrerar också. Genom att just du läser detta och genom att jag skriver det, bevisar vi att vår rätt till ett fritt internet lever kvar, men vi måste kämpa för att de ska få fortleva. Vi måste kämpa för att fortsätta ha vår vackra ostörda frihet på Sourze, på Facebook och i våra privata brev. För den vackraste rätt vi har är vår frihet, den ska ingen ta ifrån oss.


Om författaren

Författare:
Angela Larsson

Om artikeln

Publicerad: 05 feb 2012 13:02

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: