sourze.se
Artikelbild

Automation och frihandel orsaker till krisen

"Pengar är arbete och arbete är pengar. Kom ihåg den enkla ekvationen."

Det där med valuta är nog mer än så, men att ta i med ett ord som "dårar" är nog bara ett kvalificerat besserwissersnack, som någon nämnde. EU är uppbyggt på ett sätt som gör att sådana här situationer händer, det har ingenting att göra med själva valutan. Och det blir för jobbigt att diskutera demokrati och valutaunionen samtidigt. Men varför blir det på detta sätt, som även kan hända utan att det är en stor union?

Så här ligger det helt enkelt till: Pengar är arbete och arbete är pengar. Kom ihåg den enkla ekvationen.

En kris uppstår när hjulen börjar sakta av, när valutan vilken den är, blir hängande bland de speciella valutaspekulanterna, finansiärerna. Finansiärerna är tabubelagda att omnämna. Men den viktigaste orsaken till denna kris är robotarna. Jag har genom åren fått otaliga mothugg mot mitt påstående. Men det är roten till det hela, fast ingen vill erkänna det.

Flyttande av industrier till lågprisländer, är också en av orsakerna. Frihandel? Jaha ja. När det är frihandel så går det som det går. Jag skrev för många år sedan om bilaterala avtal. Men det var som gift att skriva om det. Men vad har hänt efter detta? Industrier har flyttat sina fabriker till Kina, och frihandeln har blomstrat tills arbetslösheten växer sig allt större. Kina har pengarna. USA och vi andra har dåligt med pengar. Det är konsekvensen av frihandeln. Det är hur enkelt som helst att tänka det, tycker jag.

Det är absolut inget fel på euron, som bara är en handelsvara, en bytesvaluta liksom alla andra valutor. Men lånar man ut pengar som inte finns, då kommer man till slut till denna situation. Och så försöker man, lite felaktigt tycker jag, att spara sig bort från krisen. Man kan jämföra med bonden som inte har råd att sätta sina potatisar i år. Nähä, men då blir det heller inga nya potatisar till hösten.

Nej, det är hela tiden automationen som gör att många går arbetslösa, har dålig lön och inte kan köpa de varor som roboten framställer. Men hur gör man då? Nu säger jag något giftigt igen. Man måste ta ut skatt på alla robotar och automater.

Samhället har förändrats radikalt. Serviceyrken blir mer och mer det som finns kvar, och då kan inte kommunerna spara, det är att gå tillbaka i samhället. Nej, man måste ändra på skatten. En differens i skattesystemet skulle vara bra, så att dyrare, lyxigare varor skulle få extra skatt. En Ferrari skulle få extra skatt, ett dyrare hus, oxfilé, ja allt som är "lyx" skulle få en högre skatt. Exklusiva båtar och så vidare. När det finns de människor som tjänar mer än 150 000 kronor i månaden, så har de också råd med en dyrare skatt.

I Grekland och Italien skulle en höjning av momsen göra att pengar kom in i statskassan. För pengarna finns där ute i samhället, i fickorna på finansiärer.

Exempelvis så kan inte lilla Sverige ta emot fattiga, sjuka, invandrare som man visar upp i TV och som vi skall gråta över. För det finns 900 miljoner människor till utanför Sverige som svälter, som är totalt utfattiga. Och som vi kan tycka synd om, men tyvärr inte kan hjälpa. I stället gör Sverige på ett svinaktigt sätt som nazisterna en gång gjorde - man prioriterar. Vi tar gärna emot de bästa. Allt detta har också med den svenska ekonomin att göra.

Det är märkligt att stora stater kan nästan gå omkull på grund av sin enormt dåliga ekonomi, medan vanliga människor har ytterst dåligt när det gäller att få låna. Men det är den värld vi lever i. Sist men inte minst, världen är överbefolkad, det är mitt påstående. Annars skulle inte så många människor leva i svält.


Om författaren

Författare:
Thore Hult

Om artikeln

Publicerad: 16 nov 2011 10:48

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: