sourze.se
Artikelbild

Anabola steroider är idrottens verkliga gissel

Anabola steroider lanserades på 1960-talet och tolv olika preparat slogs om den svenska marknaden. Omsättningen blev gigantisk. Idag är samtliga preparat avregistrerade, otjänliga inom sjukvården.

Användningen av anabola steroider inom sjukvården har upphört. Från att ha omfattat ett tiotal indikationer, med tyngdpunkten på muskeluppbyggnad, har samtliga påstådda effekter visat sig otjänliga. I vanliga fall ökar antalet användningsområden för ett nytt läkemedel ju mer det brukas - förutsatt att produkten ifråga är pålitlig. Hela gruppen anabola steroider startade med en övertro på effekt, vetenskapligt dokumenterat på ett sätt som idag inte skulle godkännas. Kräftgången ner till noll är därför logisk.

1975 bannlyste den internationella olympiska kommittén anabola steroider. Beslutet togs utan faktaunderlag. Efter detta olyckliga beslut har många organisationer, myndigheter och enskilda förståsigpåare svurit på att anabola steroider fungerar. Dessa officiella erkännanden har gjort anabola steroider än mer åtråvärda för fuskarna. Riksidrottsförbundet, till exempel, uttalade sig på följande sätt 1978 om effekten av anabola steroider, som getts till friska idrottsutövare:

"Anabola steroider intas under tränings- och uppbyggnadsperioderna i syfte att stärka kroppsmuskulaturen. Då idrottsutövare ofta avstår från steroiderna någon tid före tävling ger provtagningarna inga utslag, trots att den önskade muskeluppbyggande effekt uppnåtts."

Narkomanen drabbas av gulsot av och till - elitidrottaren av gulsot. Det ökande missbruket av anabola steroider, nu även bland skolungdom, vem tar ansvaret?


Om författaren

Författare:
Mats Hägglöf

Om artikeln

Publicerad: 16 nov 2011 03:19

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: