sourze.se

Vad händer i Japan?

Blandad resumé om Soluppgångens land...

Sedan 11 mars 2011 har fiskare i det drabbade katastrofområdet - den nordöstra kusten - vittjat sina nät på fisk men även exempelvis möbler, kassaskåp och kuvert med pengar. De har fått mycket beröm för deras ärlighet att lämna in värdefulla saker och nu den 8 okt rapporterades det in att en trålare funnit en väska med 11 miljoner yen ca 890,000SKR Man utgår ifrån att den tillhör någon som dött i katastrofen då man anses att ingen levande skulle låta en sådan förlust vara oanmäld. Väskan kommer vara konfiskerad i 6 månader och om ingen gör anspråk på den kommer upphittaren få pengarna. En ledning har tillsatts för att nu reda ut vem upphittaren är: fiskaren som drog upp nätet, hela besättningen eller företaget som äger båten.


Tisdag 1 nov, japansk tid, har prinsessan Aiko 9år, förts till sjukhus då hon drabbats av feber och ihållande hosta. Prinsessan Aiko är dotter till kronprinsen Naruhito och kronprinsessan Masako. Vi önskar Krya på dig till prinsessan Aiko.

Tillägg: Det har idag Onsdag visat sig att princessan Aiko har fått en mild lunginflammation och vårdats på sjukhus.


I måndags drack den japanske lagstiftaren Yasuhiru Sonoda ett glas vatten taget från en pöl vid Dachiifabriken Fukushima för att bevisa för journalisterna på plats att vattnet är ofarligt. Detta gjordes dock efter påtryckningar från journalisterna som ville ha bevis på de påståenden Yasuhiro förespråkade: att vattnet är OK. Det var en tydligt nervös Yasuhiro som drack vattnet som tagits från en av de pölar som bildats i anläggningen där processen pågår att minska jod, cesuim 131, 134 och 137 till säkra nivåer och dessutom inte ska vara dricksvatten.Vi får hoppas att Yasuhiru haft rätt om vattnet och fortfarande är vid god hälsa framöver.


I oktober har Mercedes-Benz modemässa i Tokyo gått av stapeln och dragit tusentals besökare under modeveckorna. Inhemska designers som Shiroma, Jenny Fax, och Ishiguro har blandas med utländska som till exempel den otroligt populäre i Japan Paul Smith som faktiskt var den designern som fick kicka igång det hela. Som tidigare nämnt är japanerna väldigt duktiga att sätta tonen på modet och världen följer efter så ta en kik här - Länk: tokyofashion.com - och håll koll på kommande kampanjer från våra vanligaste "modehus" i Europa och USA. De kommer garanterat haka på långklänningar med tennis-skor!


Japan har väldigt stränga lagar som säger att politiker inte får ta emot ekonomiska donationer från utlänningar eller personer som är födda i Japan men saknar japanskt medborgarskap. Detta fick exempelvis dåvarande utrikesminister Seiji Mahara att avgå i mars 2011 då det framkommit att han tagit emot pengar från en utländsk person boende i Japan. Nu har det påvisats att nuvarande president Noda tagit emot pengar från två anonyma, utländska givare. Noda själv påstår att han var "ovetandes" om läget vid tidpunkterna det skedde. Den ena under en 7-årsperiod fram till 2006 och den andra under en 3-årsperiod som slutade 2003. Noda ber nu allmänheten om ursäkt för att ha skapat oro kring detta och lovar att lägga full uppmärksamhet på att detta inte kommer ske igen och att fonderna betalats tillbaka till givarna. Här - Länk: sv.wikipedia.org - kan ni läsa lite mer om japansk politik och statsskick.


Senaste veckorna har den japanska riksdagen utsatts för sk cyberattacker och även denna gång spårades det hela till en Kina-baserad server. Biträdande kabinettsekreterare Isao Saito har dock bekräftat att trots attacker nu på både under och över kammarhusens datorer sedan en månad tillbaka har ingen lyckats ta sig in och komma åt känslig data. Det finns inget som pekar på att det är Kina som ligger bakom utan att det mycket möjligt kan vara ett tredje okänt land som bara använder sig av den serven. Kina fräser ifrån att det inte pågår något planerad nät-kupp från dem mot världen. Läget är en aningen känsligt för Kina då nätjätten Google i juni pekade ut att en rad cyber-attacker som gick ut på att hacka sig in på g-mailkonton hos bland annat amerikanska statstjänstemän och militär spårades till Kina.

www.japantoday.com/en

www.tokyofashion.com


Om författaren

Författare:
Jennie Johansson

Om artikeln

Publicerad: 03 nov 2011 01:04

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: