sourze.se

Kinas sedelpressar går varma

"De enorma mängder utländsk valuta som strömmat in i landet tack vare exportindustrin skulle normalt ha gjort att värdet på den kinesiska valutan yuanen skulle ha rusat."

När jag träffade en bekant undrade han om jag hade läst Andreas Cervenkas artikel i SvD med rubriken "Pengar ur intet den nya kapprustningen" den 16 oktober 2011. Det hade jag och jag hade lagt undan den för att skriva om den.

Jag börjar med inledningen av Cervenkas artikel, som har följande lydelse:

"Under det kalla kriget tävlade världens stormakter om att konstruera fiffigt kamouflerade kärnvapensilor och ultratysta atomubåtar. På 2000-talet verkar kampen handla om vem som snabbast kan trolla fram mest pengar ur tomma intet. Racet leds av en jätte i öst. … I Kina tycks ledningen ha insett att väloljade sedelpressar är vägen till framgång i den globaliserade ekonomin."


Under sensommarens finansoro flydde placerarna till den trygga schweizerfrancen. För att förhindra en uppgång av francen skapade centralbanken nya digitala pengar. På en månad mer än fördubblades mängden centralbanksfranc den monetära basen.

Om detta skriver Cervenka följande:

"För bara några år sedan hade Schweiz sedelmakande väckt stor uppståndelse. I dag tas det emot med en gäspning."


Ett annat land som tryckt mycket pengar är Kina. De enorma mängder utländsk valuta som strömmat in i landet tack vare exportindustrin skulle normalt ha gjort att värdet på den kinesiska valutan yuanen skulle ha rusat. För att förhindra detta det har centralbanken People´s Bank of China på schweiziskt manér köpt upp dollar och euro och betalat med nyproducerade yuan. Enligt Cervenka har "sedan början av 2008 mängden pengar i Kina fördubblats. Räknat sedan slutet av 90-talet är ökningen nästan 20 procent om året, dubbelt så mycket som tillväxten i ekonomin".

Cervenka gör följande reflektion över utvecklingen av världsekonomin:

"Den som försiktigt ifrågasätter det sunda i dagens monetära ordning har fram till nu riskerat att idiotförklaras."


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 26 okt 2011 12:22

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: