sourze.se
Artikelbild

Kinas republik fyller hundra år

Både Kinas kommunistparti och Taiwans ledning firar revolutionen som för hundra år sedan störtade Kinas kejsardynasti.

I Sydsvenskan den 14 oktober 2011 har Ola Wong under rubriken "Störtad kejsare hyllas" skrivit om den kinesiska republikens grundande 1911. Artikeln har följande inledning:

"Både Kinas kommunistparti och Taiwans ledning firar revolutionen som för hundra år sedan störtade Kinas kejsardynasti och inrättade Republiken Kina under president Sun Yat-sens styre. Men de kunde inte vara mer oense om vad det betyder idag."


Efter den kommunistiska revolutionen 1949 flydde Kinas dåvarande ledning till Taiwan. Sedan dess har ön i praktiken varit självständigt med det officiella namnet Republiken Kina. Kommunistpartiet ser sig som de rättmätiga arvtagarna till Sun Yat-sens republik och Taiwan som en utbrytarrepublik. När japanerna förlorade andra världskriget tog trupper från fastlandet brutalt över makten, 1947 massakrerade nationalistpartiet Kuomintangs trupper tiotusentals taiwaneser och införde ett undantagstillstånd som rådde ända till år 1987.

Ola Wong kommer till följande slutsats:

" Under tiden växer Taiwans ekonomi som en raket tack vare handeln med fastlandet. När jag besökte Taiwan i våras trodde de flesta vanliga taiwaneser jag mötte att oavsett vad de vill så är de på väg att sugas in i ett allt starkare Kina."


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 19 okt 2011 09:17

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: