sourze.se

Miljoner berörs när himlen öppnar sig i Thailand

"269 människor har mist livet hittills i denna naturkatastrof. Myndigheterna förbereder sig på att det kan bli ännu värre närmaste dagarna."

I Hua Hin gapar hyllorna i mataffären med stora tomrum. All yoghurt är slut och när jag frågar om det kommer in mer i morgon, så får jag veta medan den unga killen räknar på sina fingrar att det ska ta sju dagar, så kommer det fler varor. Oj då, ”ja du vet regnet i Bangkok” sa han och nickade mot skylten som var uppsatt, men på den är det för mig som att det bara kryper maskar huller om buller. För så ser Thai ut skrivet för mig som inte förstår att läsa det.

Det var fint när jag landade här om dagen men bara ett litet tag senare svartnade det och vattnet vräkte ner igen. ”Det har regnat varenda dag länge” sa en man jag pratade med och det kommer så otroligt mycket på en liten stund att det inte hinner rinna undan.

Tåget har slutat gå mot Chiang Mai, det har blivit helt inställt, det är de norra och centrala delarna av Thailand som drabbats värst av de stora översvämningarna. 269 människor har mist livet hittills i denna naturkatastrof. Myndigheterna förbereder sig på att det kan bli ännu värre närmaste dagarna.

Det är den berömda regnperioden och just detta kraftiga väder kallas för monsunregn, det återkommer varje år men med lite olika styrka och kraft. I år är det värre än vanligt. I Ayutthaya har boende blivit evakuerade.

Bangkok är knutpunkten för så mycket, bland annat levereras matvaror ut i landet härifrån, det sägs dock att läget i denna storstad ännu är under kontroll, men prognosen säger att det ska bli värre. Trafikproblem hör till vardagen nu, floden svämmar över och även i turistområdet runt Khao San road finns mycket vatten på gatorna.

Det förbereds evakueringsbostäder i Bangkok och flodvallar för att ta emot vattnet framöver. Flygtrafiken till och från Suvarnabhumi Airport fungerar fortfarande.

Kolla vädret i Thailand: Länk: tmd.go.th/">www.tmd.go.th

Ambassadens lista över mest drabbade provinser och nödtelefonnummer hittar du här: Länk: swedenabroad.comwww.swedenabroad.com


Om författaren

Författare:
Bente Wikman

Om artikeln

Publicerad: 14 okt 2011 06:52

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: