sourze.se
Artikelbild

Tyfonen Roke och ny jordbävning drabbar Japan

"Taeko Iwamoto, är talesman för TEPCO säger att Fukushimas kylanläggning inte fått några men, men att byggnadsarbetet som pågick avbröts och att man satsat på att vidtaga åtgärder för att förhindra läckage av radioaktivt vatten."

2011 är verkligen en olycksår för Japan. Förutom att det politiska klimatet varit halvt kaotiskt betonat av en viss pajkastning drabbades landet 11 mars av tre naturkatastrofer: En jordbävning med följande tsunami och kärnkraftolycka.

Japan har jobbat hårt med att komma på fötter efter detta men den ekonomiskt ansträngda situationen som uppstod på grund av katastroferna har inte gjort det lättare. Tokyo var en av de städer som ändå kom ganska snabbt på fötter efteråt. Den stora årliga modemässan gick av stapeln i mars efter katastroferna på flera ställen i staden fast det rådde delade meningar om detta - en del ansåg att allt skulle ställas in av respekt för de som drabbats i landet medan andra ansåg att mässan behövdes för att ge hopp och hålla modet uppe hos befolkningen. De populära distrikten Shibuya och Harajuku befolkades igen och bara månader efter har jag läst om spelmässor, cosplay-mässor cosplay går ut på att klä ut sig - oftast till sin favorit manga-karaktär och temaparker med massor av besökare. Genom diverse bloggar, av boende på plats och från folk som just återvänt rapporterades för ett par dagar sedan att det mesta är sig likt i Tokyo och många andra delar av landet. Sviterna efter katastroferna märktes mest av att det är el-ransonering då strömmen emellanåt slås av.

I slutet av augusti 2011 slog dock tyfonen Talas till i västra Japan och ödelade städer på sin framfart, dödade runt 100 personer och utlöste jordras och översvämningar. Talas var en av de värsta tyfoner som drabbat landet på många år. Nu i dess kölvatten kommer tyfonen Roke.

Tyfonen Roke, med kastvindar på 180 km/h kom från nordost och lokaliserades söder om Shikoku tidig onsdag, tog kurs mot Nagoya och huvuddelen av Honshu och sedan förutspåddes den att fortsätta mot Tohokuregionen som ligger norr om Tokyo, för att nervöst nog kanske ta vägen förbi Fukushima och till sist flytta mot nordligaste Hokkaido.

Nagoya var en av de städer som Roke drabbade i början och bilder på folk som vadade i vatten upp till knäna i tunnelbanan kablades ut i landet. En 84-årig man och nioåring pojke anmäldes saknade och befaras nu vara bortspolade av de stigande vattenmassorna.

Tyfonen Roke passerade tidigt på torsdagen Tokyo där tiotusentals människor blev strandsatta runtom i staden då tåg blev stillastående på grund av starka vindar och kraftigt regn, tre personer rapporterades skadade av brandkåren och ett träd knäcktes och föll över trottoaren i det välbesökta shoppingdistriktet Shibuya, men lyckligtvis utan att någon skadades.

Roke fortsatte sin färd och har ansatt anläggningen i Fukushima med starka vindar och höga vågor.

Taeko Iwamoto, är talesman för TEPCO - Tokyo Electric Power CO - säger att Fukushimas kylanläggning inte fått några men, men att byggnadsarbetet som pågick avbröts och att man satsat på att vidtaga åtgärder för att förhindra läckage av radioaktivt vatten.

Men inte nog med detta så drabbades staden Ibaraki kort efter 22:30 av en jordbävning som uppmättes till 5,3 på richterskalan. Ibaraki ligger i mitten snett ut mot Stilla Havet Tokyo och Fukushima. Efter detta uttalade sig Hajime Motojuku - ännu en talesman för TEPCO - att läget var under kontroll men att de ska utföra dubbelkontroller för att vara på den säkra sidan efter jordbävningen.

Cirka 200 000 har varslats om evakuering och en tillfälligt trombvarning har gått ut till Tokyo-området. Många motorvägar är stängda och både tåg, färjor och flygtrafiken har inställda turer tills vidare, många prefekturer har gått ut med jordskredsvarning och uppmanar folk att hålla sig inomhus. I nuläget är det svårt att få rapport om var Roke exakt håller hus men jag jobbar för fullt med uppdatering!


Källor:
"Typhoon batters Japan but nuclear plant safe; M5.3 quake strikes Ibaraki", Japan Today
"Typhoon strands several thousand commuters in Tokyo", Japan Today
"1 dead, 2 missing, over 1 million urged to evacuate as typhoon nears", Japan Today
"Massevakuering i Japan – tyfonen Roke drar in", Aftonbladet


Om författaren

Författare:
Jennie Johansson

Om artikeln

Publicerad: 22 sep 2011 09:26

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: