sourze.se
Artikelbild

För Juholt en toast skagen – för unga ett jobb

"Sänkningen av restaurangmomsen är en tydlig markering om att Moderaterna satsar på Sveriges unga och kämpar mot det utanförskap de riskerar att hamna i."

Ungdomsarbetslösheten är en stor utmaning för Sverige och så många politiker talar sig varma för hur de vill förbättra situationen för unga i Sverige. Men när det väl kommer till kritan är det bara Alliansen som levererar skarpa och fullt ut finansierade förslag.

Många unga har tufft att komma in på arbetsmarknaden, förstås ofta eftersom de saknar tidigare arbetslivserfarenhet. Referenserna kan vara få och det är säkrare för en företagare att satsa på någon med större erfarenhet. För att öppna fler möjligheter för unga måste det bli enklare och mindre kostsamt att anställa ungdomar. Alliansregeringen har arbetat med att sänka de trösklar som finns för att Sveriges unga ska kunna komma in på arbetsmarknaden. Under förra mandatperioden halverades arbetsgivaravgifterna för ungdomar under 26 år och en jobbgaranti med tydliga drivkrafter för arbetssökande infördes. Reformer som har gjort det lättare för ungdomar att hitta jobb. Trots det kan mer göras. Vi måste ställa oss frågan om vi når ända fram till dem som behöver det mest. Därför vill Moderaterna prioritera en sänkning av restaurangmomsen. Restaurangbranschen är en viktig inkörsport på arbetsmarknaden för Sveriges ungdomar. Många får där sitt första arbete och en chans till egen försörjning. Det leder också till att de skaffar sig referenser och börjar bygga upp en arbetslivserfarenhet.

På samma sätt som Socialdemokraterna motsatte sig Alliansens tidigare jobbskapande reformer motsätter de sig nu också sänkningen av restaurangmomsen – trots att det var ett av de rödgrönas vallöften från förra årets val. Lägre kostnader och ökad lönsamhet är nyckeln för att fler jobb ska skapas. Sänkt moms i en så personaltät bransch som restaurangnäringen har därför stora effekter på tillväxten av nya jobb. När priserna sänks väljer allt fler att äta ute och behovet av ny personal ökar. Fler restauranger får stärkt ekonomi.

Att satsa på Sveriges unga är dessutom särskilt viktigt med tanke på det ekonomiska läget världen befinner sig i just nu. Vi vet att det är de grupper som står längst ifrån arbetsmarknaden som drabbas hårdast av ekonomisk turbulens. Detta sågs inte minst under den förra finanskrisen då vi såg en tydlig uppgång av ungdomsarbetslösheten. Sänkningen av restaurangmomsen är en tydlig markering om att Moderaterna satsar på Sveriges unga och kämpar mot det utanförskap de riskerar att hamna i. Med regeringens politik blir det billigare att anställa och lönsammare att arbeta. Det är den bästa vägen för att pressa ner ungdomsarbetslösheten i Sverige. För Håkan Juholt må restaurangmomsen handla om priset på toast skagen – för unga handlar det om att få ett jobb.


Om författaren

Författare:
Henrik Von Sydow

Om artikeln

Publicerad: 30 aug 2011 09:56

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: