sourze.se

Lågt intresse inför omval i Japan

Det pågår snarare en trött, skeptisk stämning än en glad party-yra inför omvalet av premiärminister i Japan nu på söndag. Detta blir landets sjätte premiärminister på en tidsperiod av fem år och intresset från allmänheten är lågt.

De fem kandidaterna är:

• Finansminister Banri Kaneda
• Före detta utrikesminister Seiji Maehara
• FinansministerYoshihiko Noda
• Jordbruksminister Michihiko Kano
• Före detta transportminister Sumio Mabuchi

Igår, söndagen den 28 augusti, lovade alla fem kandidater i en tv-sänd debatt att de ska lösa landets nukleära situation samt återuppliva den misshandlade ekonomin. Men frågan är om de nådde fram, då debatten inte sändes live i någon av de större tv-nätverken.

Ingen av kandidaterna förväntas vinna på majoritet av röster – som är 200 till antalet i sluten omröstning bland lagstiftarna i det regerande partiet – utan det blir den som får demokraternas ledningsröst som får platsen, eftersom partiet styr parlamentets andra kammare. Japans parlament består av två kammare: ett överhus och ett underhus. Ledamöter väljs i direktval och det är parlamentet som beslutar om alla lagar och utser premiärministern.

Finansminister Noda har varit tippad som den starkaste kandidaten trots en allmän uppfattning om att han är TEPCO:s Tokyo Electric Power Co marionettdocka. Före detta utrikesminister Maehara var också favorit, trots att han avgick tidigare i år på grund av att han brutit vallagar genom att ta emot donationer från utländska givare, men han tippas nu fått ge plats till finansminister Kaneda tack vare DJP:s förre ordförande Ozawas stöd.

Ichhiro Ozawas kallas även Shadow Shogun – skuggornas fältherre. Benämningen kommer av att han fortfarande anses ha stort inflytande inom sitt senaste parti DJP – Demokratiska Partiet i Japan – där han verkade som ordförande mellan 2006 och 2010 då han slutade i samband med en finansiär skandal. Minoru Monita som skrivit flera böcker om japansk politik säger "Vissa lagstiftare är snudd på extremt rädda för Ozawas nästan diktatoriska makt" och om valet i sig kommenterar Monita att "I Japan dessa dagar är en premiärminister som sitter ett år ett mirakel". Om finansminister Nodas position säger han: "Lagstiftare kan med före detta utrikesministern Maeharas skandal i åtanke stödja den relativt säkre Noda."

Tv-värden och författaren Shochiro Tahara anser att Ozawa kommer använda sin maktposition som skuggornas fältherre och att näste premiärminister inte kommer att få mycket gjort. Någon närmare förklaring på de två sambanden anges ej. Tahara sa nyligen i en tv-kommentar: "Japan leds absolut inte till någon ljus framtid." Vi hoppas för landets skull att han har fel.


Om författaren

Författare:
Jennie Johansson

Om artikeln

Publicerad: 29 aug 2011 08:46

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: