sourze.se
Artikelbild

Ligg-app ska få unga att ha säkrare sex

"Appen i sig gör det inte säkrare att ha sex men den sätter kondomanvändningen i ett humoristiskt sammanhang och påminner om kondom så nära det sexuella mötet som möjligt."

Lafa är Stockholms läns landstings enhet för sexualitet och hälsa. Vi jobbar för att förebygga hiv/aids och andra sexuellt överförda infektioner. En viktig del av vår verksamhet är att se till att Stockholms ungdomar och unga vuxna vet hur man skyddar sig mot könssjukdomar och har möjlighet att göra det. Det gör vi bland annat genom att dela ut gratis kondomer via ungdoms- och sex och samlevnads-mottagningar, skolor och andra ställen dit unga går.

Med kampanjen Liggprofilen gör vi allt för att stockholmarna ska bli påminda om att doldisen som har fungerat som preventivmedel sedan medeltiden fortfarande är vårt bästa skydd mot sexuellt överförda infektioner. Vi vill visa upp kondomen som det fantastiska smittskyddsmedel som den faktiskt är, och förstärka känslan av att kondomen inte måste vara ett krångligt avbrott, utan faktiskt är en viktig del av sommarens roligaste liggstatistik.

Ungdomar är bäst i Sverige på att använda kondom – trots det svarar bara 30 procent av 15-24-åringarna i Ungdomsbarometern 2009 att de använde kondom vid sitt senaste samlag. Samtidigt vet vi att 8 950 personer i Stockholms län drabbade av klamydia 2010. En kondom – rätt använd – som suttit på under hela samlaget kunde ha förhindrat detta. Därför fortsätter vi kampen för att öka kondomanvändningen.

Idén till Liggappen kom från reklambyrån Ester i Stockholm. Vi söker alltid nya vägar att nå fram med vårt budskap om kondomen som ett bra skydd mot könssjukdomar och oönskade graviditeter. Liggprofilen är i slutändan bara ett sätt att påminna om kondomen och inget som generar vetenskaplig statistik. Vi har valt att ha alla kurvor helt anonyma, därför vet vi inte om sexet faktiskt skiljer sig mellan olika människor. Ljud, rörelse och tid generera bara en graf/kurva.

Under sommaren delas 50 000 kampanjkondomer ut på mötesplatser runt om i länet. På kondomkonvolutet finns en QR-kod, som gör att mottagaren enkelt kan ladda ned appen ”Liggprofilen”. Alla liggkurvor kan göras mer personliga - men är fortfarande helt anonyma - genom att användaren kan välja till exempel favoritdjur, fotbollslag eller stjärntecken. Alla kurvor laddas upp till kondom08.nu. Där kommer man att kunna jämföra olika liggkurvor och profiler: hur ligger Djurgårdare jämfört med dem som gillar hårdrock? Är hundägare mer högljudda än personer födda i Stenbockens tecken?

Appen i sig gör det inte säkrare att ha sex men den sätter kondomanvändningen i ett humoristiskt sammanhang och påminner om kondom så nära det sexuella mötet som möjligt. Vi vet sedan tidigare att de kampanjer som är interaktiva och låter målgruppen själv delta får bättre effekt och större spridning. Och om vi därigenom får målgruppen att använda kondom så leder det till säkrare sex.


Om författaren

Författare:
Robert Pantzar

Om artikeln

Publicerad: 01 jul 2011 13:49

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: