sourze.se

Avkriminalisera narkotikan!

För tio år sedan blev Portugal det första landet som avkriminaliserade användandet och innehavet av narkotika. Sedan dess har användandet ökat marginellt i takt med jämförbara länder.

Jag har hela mitt liv varit en anhängare av en kriminalisering av knarket, så är det inte längre. Orsaken är en artikel i Financial Times den 5 juni 2011 av Martin Wolf med rubriken:"We should declare an end to our disastrous war on drugs."

I en rapport från Global Commission on Drug Policy som vill avkriminalisera narkotikan finns många kända namn bland undertecknarna. Bland dessa finns Kofi Annan, förre generalsekreteraren i FN, Fernando Henrique Cardoso, förre presidenten i Brasilien och Ernesto Zedillo, förre presidenten i Mexico.

Som orsak till ställningstagandet anges den stora ökningen av fängelsepopulationen i USA, som har ökat från 300 000 individer år 1972 till dagens 2,3 miljoner. Resultatet av dagens syn på användande och innehav av narkotika är "collateral damage", såsom spridandet av undvikliga sjukdomar, masskriminaliseringen, ett omfattande slöseri med allmänna tillgångar, korruption, ett omfattande nätverk av gränsöverskridande organiserade brott för vilka Mexico har blivit det mest kända offret.

Ett argument för förbud av all narkotika är att det skulle ha minskat användandet av densamma. Det motsatta har inträffat. Opiaterna har de senaste tio åren ökat med 34,5 procent, kokain med 27 procent och cannabis med 8,5 procent. Av afroamerikanerna använder 14 procent narkotika, 37 procent av de svarta användarna fängslas för narkotikabrott och 56 procent av dem sitter i fängelse.

För tio år sedan blev Portugal det första landet som avkriminaliserade användandet och innehavet av narkotika. Sedan dess har användandet ökat marginellt i takt med jämförbara länder. Wolfs slutsats har följande lydelse:"Humanity does not have to be victim of these savage efforts to prevent drug abuse. The time has come to think again. If we are brave, publication of this report could mark a turn towards rationality."


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 13 jun 2011 08:58

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: