sourze.se

Nu åker vi med Helveteståget

Det är en myt att Myten om Helveteståget är en myt. Den högst verklig.

Det finns inget mer spännande än att stiga på ett tåg och ge sig iväg på långresa. Det händer ju alltid så mycket. Just nu är vi alla på en långresa med Helveteståget. Det är ett expresståg som på en redan utlagd räls i rasande fart är på väg mot helvetet. Den som kör lokomotivet är en galning. Frågan är om det är Gud, Djävulen, Tuffa Viktor eller nån annan tuffing. Mellan loket och passagerarvagnarna finns det ingen förbindelse. Visserligen kan en del höra röster i högtalaren från loket, men det är oklart vad som sägs. Till skillnad mot SJ så behöver vi inte oroa oss för strömavbrott eller förseningar, utan allt går garanterat åt helvete. Tågets framfart världens utveckling ser ut att vara ödesbestämd. I varje fall finns det ingen som styr och ställer på ett intelligent sätt. Det är till exempel helt galet att världens befolkning ökar från en lagom miljard till tio miljarder. Det har både Göran Palm och jag påpekat flera gånger. Men vi talar för döva öron. Lika galet är det att landsbygden avfolkas och folk flyttar in i enorma storstäder.

Konsekvenserna av dessa blinda krafter har vi sett länge. Oljan kommer i sinom tid att ta slut. Redan är det på många platser brist på vatten. Om 60 år lär den för jordbruket viktiga fosforn ta slut. Efterfrågan på elkraft ökar hela tiden. Kärnkraften är en återvändsgränd. Vi fortsätter med den industriella köttproduktionen trots att vi vet att det är fel väg. Det enda vi gör är att vi skäller på lokföraren, vem fan det nu är.

Men de flesta av oss har dock accepterat läget och är ganska nöjda trots allt. Det finns alltid nåt att glädjas åt. Som mellanmål brukar vi serveras färska grönsaker, kryddade med ehec-bakterier.

Nu är det så att den här resan inte varar för evigt. Ingen av oss nu levande kommer fram till slutdestinationen, vilken den nu är. Efter 80,90 eller 100 år kommer vi att kastas av tåget och hamna på banvallen. Såvida vi inte som bin Ladin råkar hamna i sjön. Dock är det en del som inte tror att det här är Helveteståget utan Paradiståget. Men det viktiga för alla människor är att ha positiva illusioner. "Det ordnar sig säkert, om man tar som det kommer". Nästa vecka ska jag ta tåget till Stockholm. Jag får hoppas att det inte går åt helvete.


Om författaren

Författare:
Lennart Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 03 jun 2011 09:37

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: