sourze.se

Tigermamma eller curlingförälder?

"Kinesiskamerikanskan Amy Chua har vänt uppochner på den amerikanska skoldebatten genom sitt påstående att kinesiska mammor är överlägsna amerikanska mammor när det gäller skolresultat."

När jag läste SvD den 4 april 2011 uppmärksammade jag särskilt en artikel skriven av David Brook med rubriken "Tigertrend utmaning för curlingföräldrar ".

Artikeln hade följande inledning:

"En amerikansk-kinesisk tigermamma satte tänderna i västvärldens curlingföräldrar när hon skrev att barn bör drillas hårt enligt kinesisk modell. Så har hon behandlat sina barn. Debatten därefter blev hetsig och skymde delvis de försonande nyanserna."


Kinesiskamerikanskan Amy Chua har vänt uppochner på den amerikanska skoldebatten genom sitt påstående att kinesiska mammor är överlägsna amerikanska mammor när det gäller skolresultat. Amy Chua är juridikprofessor vid Yale, tvåbarnsmamma och av kinesisk härkomst. Barnen som nu är 18 respektive 15 år gamla tvingades att satsa allt på skolan och avkrävdes toppbetyg av sin mamma.

Yngsta dottern Lulu gjorde uppror och mamman måste lägga om uppfostran av henne. Det var då hon skrev boken "Battle Hymn of the Tiger Mother". Boken blev en storsäljare och låg som högst på andra plats på New York Times bästsäljarlista.

Äldsta dottern Sophia skrev ett öppet brev till New York Post där hon tog sin mamma i försvar. Hon skrev:

"Jag medger att ha dig som mamma har inte varit någon dans på rosor. Jag önskar att jag hade fått leka med mina kompisar och sluppit somliga pianoläger. Men nu när jag är 18 och redo att lämna tigerlyan är jag glad att du och pappa uppfostrade mig så som ni gjorde."


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 18 apr 2011 10:09

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: