sourze.se

Storslam för australiensiska högern i New South Wales delstatsval

"Blodbad – Barry O’Farrell leder koalitionen till historisk wipeout av Labour", triumferade The Daily Telegraphs söndagsupplaga.

Sourze direkt från Sydney: "En fanfar för den gemene mannen", löd en annan rubrik. "NSW has to be rebuilt, NSW has to be renewed and I’m committed to doing that", sa den nya premiärministern Mr O’Farrell själv till tidningen The Sun-Herald.

Barry O’Farrell ledde koalitionen till en av de största valtriumferna någonsin i australiensisk politisk historia när Liberal Party of Australia vann lördagens delstatsval i New South Wales. NSW:s 4,6 miljoner stora väljarkår levererade en brutal dom efter 16 år av tumultartat ALP-styre. Det är obligatorisk rösträtt i Australien, vilket betyder att man löper risken att bli bötfälld om man inte röstar. Baserat på en tvåparti-basis, vann koalitionen 63,9 procent av rösterna, jämfört med Labour som fick 36,1 procent.

Efter att sopat rent hus med Labour, sa O’Farrell i sitt segertal: "This is the victory for everyone who wanted to make NSW number one again." Den liberala partiledaren Tony Abbott var bland de 400 partianhängare som firade och svängde de lurviga på partiets högkvarter.

51-åriga O’Farrell blir NSW:s 43: premiärminister. Fast han är bara den tredje liberala partiledaren som lyckats ta makten från Australian Labour Party ALP, de australiensiska socialdemokraterna, i delstatens historia. Endast två liberaler har lett NSW efter andra världskrigets slut, nämligen Robert Askin 1965 och Nick Greiner 1988.

ALP:s valkampanjchef Luke Foley jämförde faktiskt partiets långa år vid makten med de svenska socialdemokraternas dominans under public service kanalen ABC:s valvaka. Foley var en av de första partimedlemmarna att erkänna Labours svåra nederlag: "The heartland is gone".

O’Farrell, vars smeknamn är BOF, sa att han skulle påbörja återuppbyggnaden av delstaten genom att etablera det nya statliga verket NSW Infrastructure. Verket kommer att ansvara för koalitionens största vallöfte, det vill säga att bygga den nordvästra tåglinjen för att komma till rätta med Sydneys trafikproblem. Andra viktiga projekt är den sydvästra tåglinjen, utvidgning av motorväg M5 och byggandet av ett nytt konferenscenter i Sydney.

Kristina Kenealley, Labours partiledare, avgick i lördagskväll efter att ha konstaterat att partiet övergett väljarna. "The truth is that the people of NSW, who entrusted us with government for 16 years, did not leave us", sa den avgående premiärministern. "We left them." Labourregeringen har plågats av den ena skandalen efter den andra och har kallats för "politikens Big Brother-hus".

I sitt koncessiontal tog Kenealley, klädd i svart, på sig hela ansvaret för Labours dåliga valresultat: "Tonight the Australian Labour party has suffered a significant loss, there is no hiding from that". Det som var anmärkningsvärt med helgens val var det antal trogna Labourväljare som övergav partiet till förmån för koalitionen. Dessa röster bidrog till att reducera det en gång så stolta NSW ALP till en kvarleva av sitt forna jag i delstatens parlament, där partiet som mest kommer att få 21 av 93 platser. I vissa valdistrikt ligger Liberal och Labour sida vid sida och rösträkningen pågår fortfarande.

Trots att delstaten är i desperat behov av förändring inom en hel del områden, som sjukvård och kommunaltrafik, kommer O’Farrell och hans kabinett inte kunna vända på NSW på en dag. NSW-borna kommer att få stå ut med försenade tåg och bussar, trafikkaos och väntelistor till sjukhusen ett tag till, men de flesta väljare är ändå övertygade om att framtiden ser ljus ut.


Om författaren

Författare:
Malin Dunfors

Om artikeln

Publicerad: 01 apr 2011 13:01

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: