sourze.se

Socialdemokraternas "idoltävling"

Läser i DN att fyra huvudkandidater återstår till posten som ny partiledare för socialdemokraterna; Mikael Damberg, Thomas Östros, Sven-Erik Österberg och Tomas Eneroth.


Jag undrar varför man inte har med Lena Sommestad som slutkandidat. Hon har ju en enorm uppbackning både hos valarbetare och hos folk i allmänhet. Vill de inte riskera att sossarna ska fallera med ännu en kvinna vid rodret? Just bara för att hon är kvinna? Är det därför man bara har män med som slutkandidater, för att helt enkelt inte riskera något?

Well, well... väljer de Östros kommer definitivt hela socialdemokratin att gå på grund. De kommer att fastna på ett stort isberg och inte komma loss. Folk vill se ett nytt ansikte och hans nuna har man tyvärr sett lite för länge. Inget ont om honom, men folk vill se nytt blod.


Den här Österberg då? "Mannen som byggt sitt hus själv... " Han ska väl symbolisera det "tunga alternativet". Om detta partiledarval vore en talangtävling på tv skulle Österberg presenteras just så: ...och här har vi.... trumvirvlar..."Mannen som byggt sitt hus själv... " Denna Österberg kan möjligtvis locka manliga väljare med dialekt som också "...bygger sitt hus själv...", men jag tror han kommer få det svårt med unga kvinnliga väljare från storstäderna.

Så har vi den här Eneroth. Har aldrig hört honom eller sett honom förut så då kan man ju bara gå på utseendet. Och tja, han ser väl trevlig ut. Många skulle nog säga att både han och Damberg ser "neutrala" ut. De kanske är bra att ingen av dem sticker ut.


Hur de "nygamla sossarna" ska få lite liv i luckan vet i tusan. Men med den här laguppställningen är det ju inte direkt någon som sticker ut med sin lyskraft. De får väl ha talets gåva istället får vi hoppas.

Vi får väl se vilken linje de nygamla sossarna ska driva. Reinfeldt har ju varit duktig på att sälja in sin "arbetslinje" till folket och Anders Borg har vunnit gehör för sin förkärlek för uttrycket "ordning och reda".

Ja, om den här Österberg skulle knipa partiledarposten så vet vi med säkerhet vilka metaforer han kommer att använda i sitt partiledartal. Det är såklart husbyggande. Jag kan redan leverera den första delen i talet som jag tror att det kan låta;

"Kära Byggarbetare och partikamrater! Låt oss sluta upp här för en stund och betrakta vårt land - ser ni fasaden? Ser ni inte fuktskadorna där bakom? Det ska jag tala om gott folk - det är för att hängrännorna är borta. Dom där moderaterna har sålt iväg våra hängrännor! Välfärden har raserats. Vi måste nu tillsammans hjälpas åt att bygga upp landet igen. Planka för planka - spik för spik. Vi måste se till att täta upp alla läckor. Skydda oss från kallras och se till att ha ordentliga halkskydd för alla gamla i vårt land. Vårt land ska inte byggas på radon och dålig isolering, nej vårt land ska stå på en ekonomisk, välisolerad betongplatta med en ordentlig kantbalk som är minst 300 mm bred, gärna 400 mm, gärna 500 mm..."
För dem som tror att jag är en inbiten sossearbetare vill jag bara påpeka att jag själv aldrig röstat på socialdemokraterna. För mig har de tillhört en för stor grupp av folket. En massa. När massor uppstår tycker jag om att stå utanför och titta in. Ha perspektiv, analysera och kunna säga obekväma saker.

Detsamma gäller för de nya moderaterna. De har också blivit en massa. De tog helt enkelt över rollen att blidka det arbetande folket som lockats av löneavdrag och hårda nypor mot utanförskap. Det var vad medelsvensson ville ha och det var vad man fick och så länge medelsvensson är glad, pigg och alert så är ju detta ett vinnande koncept. Värre blir det om man råkar hamna i utanförskap. Då dras man med ett utanförhandikapp som om man vore spetälsk.

Det är viktigt att den nya partiledaren för socialdemokraterna är en person som vågar sätta ut en kurs. Man behöver inte vara en envåldshärskare för att bli en bra ledare, men man måste ha en vision om vartåt skutan ska styras. Jag hoppas att sossarna kan ge oss detta, för det blåa blocket behöver definitivt ett ordentligt tuggmotstånd i debatterna. Annars kommer kapitalismen äta upp Sverige.


Om författaren

Författare:
Anna Drangel

Om artikeln

Publicerad: 19 feb 2011 10:11

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: