Ingemar Persson verkställande ledamot för Gålöstiftelsen är en av dem.
- Jag blir rent av förbannad när de väljer att dra in på bidragen. Barnen är vår framtid, säger Ingemar Persson.
Gålöstiftelsens förmögenhet uppgår i dagens läge till strax under en miljard kronor. Avkastningen på 30 miljoner kronor betalar stiftelsen årligen ut i studiestipendier, organisationsbidrag och bidrag till funktionshindrade barn och ungdomar. Det är nästan lika mycket som Stockholms stad bidrar med.
Initiativet togs redan 1830 av den dåvarande polismästaren i Stockholm Olof af Wannqvist. Han lyckades intressera Johan Olof Wallin, då pastor primarius sedermera ärkebiskop och känd psalmdiktare, för en insamling med syfte att skaffa en lokal där man skulle ta hand om barn som hade "ovärdiga eller inga föräldrar alls".
Bara året efter hade så pass frikostiga donationer kommit in att de kunde köpa en fastighet på Högbergsgatan i centrala Stockholm. I slutet av november 1832 skrevs de första barnen in i skolan. Donationer fortsatte att strömma in. 1860 var kapitalet så stort att man förvärvade Gålö.
Själva stiftelsen bildades inte förrän 1938 då deras kapital var så pass stort att de kunde börja med stipendier och bidragsgivning istället för skolverksamhet. Det var en naturlig övergång i och med de existerande allmänna läroverken.
Det finns många stiftelser utöver Gålöstiftelsen som arbetar för barn och ungdomar såsom Majblomman och Ragnhild Frykbergs stiftelse.
- Det finns runt 8000 stiftelser i Sverige. Många av dem stödjer forskning men en hel del riktar sig mot barn och ungdomar, säger Ingemar Persson.
Likartad kritik i mejlen
Det är ingen nyhet att många av föreningslivets ledare och verksamhets sliter hårt utan större ersättning. Det är via deras engagemang som föreningslivet går runt.
"Redan idag skaffar föreningar pengar genom olika typer av försäljningsverksamheter och frivilligarbeten för att snurra runt sin verksamhet", skriver Per-Anders Åhlin i sitt mejl till Regina Kevius.
Det är många med honom som tycker likadant. Andra punkter som ofta tas upp i mejlen är Reginas Kevius uttal om sponsring, istället för bidragstagande. Även en önskan om hennes avgång dyker ofta upp, så också skammen att vara moderat, eftersom hon just representerar dem.
"Du Regina är så totalt okunnig i idrottsfrågor, om hur livet ser ut i idrottsklubbarna, om hur viktigt det är att stödja barn och ungdomar - att du skulle göra oss alla en tjänst om du avgick!", avslutar Ingemar Persson sitt mejl till Regina Kevius.
Faktaruta:
18 jan - Beslut om förminskat bidrag till Idrottsnämnden.
22 jan - Riksidrottförbundet ansluter sig till kritikerna och ifrågasätter beslut.
26 jan - Idrottsnämnden återtillförs 5 miljoner.
31 jan - Bidragsfrågan tas upp i Riksdagen.
3 feb - Svenska Dagbladet kritiserar i en artikel om Reginas Kevius mediaduckning.
3 feb - Regina Kevius tar tillbaka neddragningen efter massiv kritikstorm i tidningar, föreningar och klubbar.
Av Fredrik Kaufmann 18 feb 2011 10:10 |
Författare:
Fredrik Kaufmann
Publicerad: 18 feb 2011 10:10
Ingen faktatext angiven föreslå
Artikeln är inte placerad. föreslå