sourze.se
Artikelbild

Allgäu – Ett tyskt vinterparadis

"Vägrar du betala skyhöga italienska och franska liftkortspriser och skidhyror? Då är det hög tid att upptäcka de tyska alpernas skidsystem som är lika imponerande, men till en lägre kostnad."

Det bästa och mest ekonomiska sättet att ta sig till hjärtat av Allgäu, södra Tyskland i delstaten Bayern, är att åka med flygbolagets Ryan Airs linje till Memmingen från Skavsta. Flygbolaget flyger tre gånger/vecka i vardera riktningen och det är möjligt att exempelvis ta sig en långhelg torsdag – lördag. Just nu går det att åka till Memmingen för bara 65:-/enkel, det tillkommer dock en kontokortsavgift samt eventuell bagageavgift ifall man checkar in en väska.

Målet med resan är ju att ta sig till Oberstdorf samt de imponerande skidbackarna på NTC Fellhorn samt NTC Nebelhorn, vilka ligger cirka en dryg timma med hyrbil från flygplatsen, det går också att ta tåget till Oberstdorf från flygplatsen via Memmingen till en kostnad av cirka €15 tur och retur. Jag rekommenderar dock att man stannar till i Memmingen för lite kulturell spis och njuter av det pittoreskt medeltida samhället med bevarade byggnader och slott så långt tillbaks som 1200-talet. Det finns sedan mängder med caféer och restauranger där man kan ta sig en bit mat – eller varför inte en av delstatens berömda bakverk.

Det finns mängder av hotell att välja emellan i olika prisklasser. Anledningen till detta beror på det stora antalet turister som tar sig hit för att åka skidor och snowboard. För många skidintresserade svenskar är Oberstdorf också känt för sina årliga WC-tävlingar i skidor och backhoppning. Letar man efter ett okej budgetalternativ rekommenderas det nya Explorerhotellet som ligger några kilometer från själva centrum, de har priser från endast €29/natten beroende på säsong och vilka veckodagar man övernattar på hotellet.

Önskar man ett lyxigare alternativ rekommenderas det jättelika femstjärniga Sonnenalp Hotel & Resort varmt. Hotellet ligger cirka 10 kilometer från Oberstdorf och skidbackarna men efter en lång dag i skidbackarna är det gudomligt att kunna nyttja hotellets stora spa-anläggning med stor uppvärmd pool, olika bastur samt tillgång till massörer med mera. Hotellet erbjuder även sex ! olika restauranger med olika teman inkluderat en gourmetrestaurang som fått en stjärna i Guide Michelin, en imponerande vinkällare samt en egen shoppinggata där man kan handla allt från regionstypiska kläder till smycken med mera. Rummen är elegant rustika med en speciell bayersk touch, sängarna är stora och sköna. Vidare finns en stor balkong med utsikt över alperna. Jag vill också ge en eloge till hotellets excellenta servicepersonal som verkligen är personliga och gör att man som gäst känner sig hemma. Hotellfrukosten tillhör en av de allra bästa jag hittills upplevt.

Det som ändå gör att människor vallfärdar till Oberstdorf är de fantastiska skidmöjligheterna och den fantastiska snökvaliteten. På väg till skidbackarna från hotellet slås man av den fina och vykortslikna rena snön som också ger backarna ett härligt glid. En annan detalj som gör Oberstdorfs och Allgäuregionen unik är möjligheten – då regionen gränsar till Österrike – att med samma liftkort åka i backar i såväl Tyskland som Österrike. Priset för en dags fritt åkande är €39 och upp till cirka €140 för fyra dagar. Möjligheterna till att hyra allt från skidor till snowboard är stora och erbjuds direkt när man kommer fram till backarna. Tillgång till skidlärare finns också. Servicen är snabb och man behöver sällan stå i kö, till och med köerna till skidliftarna är obefintliga. Man åker från Oberstdorfs altitud på 800 meter ända upp till drygt 2 200 meters höjd. När man väl kommer upp är det bara att slänga sig ut och njuta av den fina skidåkningen.

Regionen har tack vare dess läge oftast bra och soligt väder, vilket förhöjer skidåkningen än mer. Känner man att det börjar kurra i magen finns flera restauranger som erbjuder stabil och god bayersk mat, som man gärna låter slinka ned med ett glas gott bayerskt öl. Vill man göra ett studiebesök på stadens stolthet; backhoppningsarenan "Erding Arena", finns även denna möjlighet.

Det är rätt fantastiskt att se hur backhoppare tränar i backen från olika vinklar – dels rakt nerifrån och efter en kort färd uppåt med hiss, även från ovan.

After Ski-möjligheterna är många och varierande. Är man ute efter det genuina och varma är ett besök på det lokala mikrobryggeriet Dampfbierbrauerei som ligger mitt i Oberstdorfs centrumkärna ett måste. Här finns möjlighet att njuta av bryggeriets storsäljande goda öl och samtidigt inmundiga en traditionell måltid.

Det heter ju att tiden går fort när man har det trevligt, och det kan man verkligen säga att man har i denna region i södra Tyskland – Allgäu. Passa på och far hit före säsongen tar slut.

Mikael Björnfot är Sourzes resereporter. Läs mer om honom om hans reportage här.


Om författaren

Författare:
Mikael Björnfot

Om artikeln

Publicerad: 05 jan 2011 11:18

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: