sourze.se

Stoppa klimatvandalismen nu

Ekosystemen är i fara - och det överdrivna flygandet hör till det som vi lättast kan dra ner på.

Apropå den senaste tidens väderorsakade begränsningar av flygtrafiken så kan man undra hur mycket flygande som egentligen är nödvändigt.

Det är naturligtvis besvärligt för alla inblandade när flygtrafik plötsligt ställs in. Men den fråga som ett modernt, framtidsinriktat och klimatanpassat samhälle bör ställa sig är denna: Behöver vi verkligen all denna flygtrafik?

Ett ansvarstagande svar bör vara ett glasklart NEJ.

Det skulle inte innebära några speciellt svåra konsekvenser om världssamfundet i god tid beslutade att inom 12 månader ska flygtrafiken minska med 25 procent.

Vilka katastrofer skulle inträffa? Jo, företagare och politiker skulle börja använda sig av videokonferenser. Transporter av färskt? kött mellan kontinenter skulle minska. I alla länder skulle det bli en ökad konsumtion av närproducerade varor. Svenskar – för att ta ett litet men inte oviktigt exempel – skulle ta tåget ut i Europa i stället för avgasresor till Thailand. Etcetera, etcetera.

Nu får det vara nog med klimatvandalism i dess olika former. Risken att spelskylten GAME OVER poppar upp är snart en mycket allvarlig verklighet.

När ska man börja förstå det? I exempelvis amerikanska kongressen, ryska duman och – varför inte i Sveriges riksdag...


Om författaren

Författare:
Åke Askensten

Om artikeln

Publicerad: 21 dec 2010 20:27

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: