sourze.se

Fyllecellerna behöver ses över

Trots att det inte är ett brott att vara berusad kan polisen omhänderta personer som anses så berusade att de utgör en samhällsfara. Varje år sker ett antal dödsfall i fyllecellerna.

Lagen om omhändertagande av berusade personer med mera, LOB, har funnits sedan 1976. Polis, eller i vissa fall ordningsvakter, kan omhänderta personer som är så pass berusade att de anses utgöra en fara för sig själva eller för andra. Varje år sker runt 50 000 omhändertaganden. Under 2009 var det så många som 66 400 personer, skriver Situation Stockholm. Syftet med LOB, som är att skydda de överförfriskade från att skada sig själva eller andra, är bra, men tyvärr har lagen tydliga brister. Trots att en person som frihetsberövats med stöd av LOB ska kontrolleras regelbundet sker några dödsfall per år när personen i fråga i stället borde vara i trygga händer.

Under sommaren avled en 60-årig man i Umeå. Enligt polismyndigheten i Västerbotten genomfördes regelbundna kontroller under de fem timmar mannen satt i arresten. Trots detta gick mannens liv inte att rädda när arrestvakten upptäckte att något var fel. Då var det redan för sent. De återupplivningsförsök som gjordes på plats och senare på universitetssjukhuset räckte inte för att rädda honom.

Liknande händelser har inträffat från Luleå i norr till Helsingborg i söder, under sommaren. Enligt en statlig utredning dör årligen i genomsnitt sex personer i samband med att de omhändertagits av polisen för berusning. Det är för just dessa människors skull, de som fått i sig ohälsosamt mycket alkohol, som denna lag tillkommit. Därför måste den intagne ses som en människa med behov av vård och inte som en brottsling.

Utredningen försenad
Regeringens missbruksutredning fick den 24 april 2008 i uppgift att ta ställning till hur kommunernas och landstingens ansvar för missbruks- och beroendevård kan tydliggöras. En del av den utredningen rör LOB. Direktiven som utredarna fått är att se över hur ansvaret ska organiseras för att säkerställa att den omhändertagne får lämplig tillsyn och omvårdnad.

Uppdraget skulle komma att redovisas den 15 november 2010 men enligt Lars Grönwall på missbruksutredningen har utredningen försenats. Under de närmaste veckorna väntas därför regeringen att ge utredarna mer tid för uppdraget. Ytterligare några månader kommer alltså att passera innan ett nytt lagförslag är att vänta. Förhoppningsvis en tid utan fler tragiska olyckor som svar på en uppenbart bristfällig lag.


Om författaren

Författare:
Fredrik Wikner

Om artikeln

Publicerad: 13 okt 2010 10:01

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: