sourze.se
Artikelbild

Mega Bangna IKEA

Äntligen! Nu är det klart, IKEA öppnar i Bangkok!

IKEA har sedan länge funnits i Thailand, men då som köpare. Varje år köper företaget möbler från Thailand för fem miljarder baht 107 miljoner kronor. Men nu så, äntligen, många har väntat länge, det ska bli så trevligt med en liten Svensk oas i den stora världsmetropolen Bangkok. Snart öppnar IKEA Mega Bangna! Mot slutet av 2011 ska varuhuset öppna i området Bangna.

Under många år har rykten surrat om att IKEA är på gång och snart kommer öppna i Bangkok. Det sägs att det köptes mark för bygget för över 30 år sedan och att IKEA Thailand kommer att anställa 500 personer, 495 thailändare och fem utlänningar.

De ljusa furumöblerna ses som mer exotiska här i Thailand, eftersom träslagen i möbler här länge har varit tunga och mörka. Kanske får vi se bungalowsbyar på stränder utbytta mot stugbyar med friggebodar och med en stämpel som exklusivt boende!

IKEA finns sedan tidigare i Singapore, Kina och Malaysia. Företaget är ett av de största detaljhandelskedjorna i världen för heminredning med mer än 200 butiker i 40 länder. I utlandet brukar utlandssvenskar besöka de blågula IKEA-varuhusen för mer än möbler i svensk design, i många butiker säljer man sill, knäckebröd och Kalles kaviar.

Det ska finnas planer på att öppna tre eller fyra IKEA i Bangkok på sikt, och de kommer att drivas av Singapore-gruppen, det var de som fick franchisen. Singapores IKEA är nu rankat tolv i världen i antal besökare, Malaysia, fem.

IKEA startades år 1943 av Ingvar Kamprad från gården Elmtaryd, vid byn Agunnaryd i Småland, därav förkortningen IKEA, Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd. I dag är IKEA värderat till 400 miljarder kronor. IKEA:s affärsidé, som går ut på att erbjuda ett brett sortiment av form och funktionsriktiga heminredningsartiklar till så låga priser att så många som möjligt får råd att köpa dem, har alltid varit densamma. Kamprad lär ha sagt att IKEA finns "Inte för de rika. Men för de kloka."

Det första IKEA-varuhuset finns i Älmhult, Småland och världens största i Kungens kurva, Stockholm. IKEA-katalogen trycks idag på 23 språk i 130 miljoner exemplar och är bland annat tryckt i fler exempar än bibeln. Flest IKEA finns det i Tyskland, 33 varuhus, i hela Norden 26.


Om författaren

Författare:
Bente Wikman

Om artikeln

Publicerad: 08 okt 2010 11:43

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: