sourze.se

Världsledande kemi- och läkemedelsföretag anlitar Blackwater

"Tala om dålig PR för Monsanto, att man anlitar ett företag som anklagats för grova brott kopplat till massakern på Nisourtorget 2007 där 17 civila dog efter att Blackwatermän sköt in i folkmassor på en marknad."

Monsanto är ett multinationellt kemi- och läkemedelsföretag som även framställer GMO-grödor. Man kan undra varför ett sådant företag anlitat Blackwater – ett företag som står anklagat för att ha dödat oskyldiga civila i Irak och för att ha begått otaliga andra hemska brott. Massmedia i USA och världen över har exponerat många av Blackwaters brott, något som lett till att företaget fått byta namn till Xe Services. Blackwater anlitades för att spionera på aktivister enligt en rapport av Jeremy Scahill i tidningen The Nation. Scahill är författare till boken "Blackwater: The Rise of the World’s Most Powerful Mercenary Army".

Tala om dålig PR för Monsanto, att man anlitar ett företag som anklagats för grova brott kopplat till massakern på Nisourtorget 2007 där 17 civila dog efter att Blackwatermän sköt in i folkmassor på en marknad. Jeremy Scahill avslöjar i sin rapport att Blackwater genom sina webbföretag spionerat på och infiltrerat grupper av djurrättsaktivister som protesterat mot Monsanto från 2008 till början av 2010.

Scahill skriver:

"Relationen mellan de två företagen verkar ha etablerats i januari 2008 när en chef på Total Intelligence, Cofer Black, reste till Zürich för att träffa Kevin Wilson som är säkerhetsansvarig för globala frågor på Monsanto."


Scahill redogör vidare att Black på Total Intelligence som tillhör Blackwater efter mötet skickat e-postmeddelanden till toppskiktet inom Blackwater där han berättade att Wilson från Monsanto förstod att Total Intelligence kunde skydda Monsantos varumärke. Black sade att Blackwater skulle komma att utvecklas till Monantos underrättelsetjänst. Vidare skrev Black att de diskuterat om hur Blackwater skulle gå till väga för att infiltrera grupper av aktivister.

En skrämmande händelse inträffade i augusti 2010 när lokala bönder i Argentina kom för att lyssna på en vetenskaplig presentation av professor Andres Carrasco om hur glyfosat, som används i Monsantos ogräsbekämpande medel Roundup, kopplats till skador på nyfödda i Argentina. Runt 100 personer hotade och misshandlade de som önskade deltaga vid presentationen. En person blev förlamad av skadorna han ådrog sig och andra personer drog på sig allvarliga skador, Amnesty International har uppmärksammat det hela men det är ännu inte klarlagt vem som ligger bakom attacken. Lokala invånare kopplar attacken till de stora ekonomiska intressena bakom den lokala jordbruksindustrin.

Professor Andres Carrasco arbetar på Buenos Aires medicinska universitet och författade den vetenskapliga rapporten om glyfosat tillsammans med åtta kollegor. Den provinsiella regeringen hade tidigare rapporterat en tredubbling av barncancer och en fyrdubbling av skador på nyfödda sedan glyfosater och andra bekämpningsmedel börjat sprejas i provinsen. Om slutsatserna av Andres Carrascos rapport om farorna med glyfosater stämmer får man hoppas att han kan få komma till tals utan att bli anfallen och invalidiserad av våldsamma gäng som inte verkar tolerera de som gräver fram sanningen bakom skadorna bekämpningsmedlen Monsanto använder.

I Carrascos rapport är slutsatsen att odling av genmodifierad soja hotar människor och djurs hälsa, ökar besprutning, skadar miljön och har en negativ påverkan på landsortsbefolkningen.


Om författaren

Författare:
Marcus Borg

Om artikeln

Publicerad: 23 sep 2010 09:56

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: