sourze.se
Artikelbild

Nora – trähusidyll med kusliga inslag

Sveriges avlånga land rymmer många pärlor att upptäcka och som är utmärkta för en weekendresa. Nora, i Bergslagen, är en sådan plats.

Sommartid kan man ta sig till Nora genom att nyttja det eminenta "Sommarkortet", som kostar 250 kronor för vuxna och som gäller för obegränsat resande i tre sammanhängande dagar med Tågkompaniet, Tåg i Bergslagen och länstrafiken i Dalarnas, Västmanlands och Örebro län samt Gästrikland, och passa på att se mer av området, så rikt på kulturhistoria. Till Nora går täta bussturer från Örebro.

Nora är en småstadsidyll med välbevarad trähusbebyggelse från 1700- och 1800-talet, vackert belägen vid Norasjön. Här ligger de gamla gårdarna, flera av dem kringbyggda, på rad. På Kungsgatan ligger den Göthlinska gården, ett välbevarat borgarhem från 1800-talet, där det känns som om tiden stått stilla. Den välbevarade trähusmiljön har gjort Nora medlem av Tre Trästäder, tillsammans med Eksjö och Hjo och staden har även belönats med Europa Nostra-priset för sin välbevarade stadskärna.

Författarinnan Anna Maria Lenngren fångade redan under tidigt 1800-tal Noras själ i raderna "Så liten stad, så mycket smak". Att bara vandra omkring på gatorna är njutning nog, men det är onekligen intressant att få veta litet mer om det man passerar. Om man inte har möjlighet att följa med på en organiserad stadsvandring går det bra att "ljudvandra" på egen hand. Man laddar ned guidningen från www.visitnora.se. För den arkitekturintresserade är även ett besök i närbelägna Gyttorp ett måste. Här skapade Ralph Erskine mellan 1949 och 1961 en unik miljö, till vilken arkitekturintresserade från hela världen fortfarande vallfärdar.

Nora är inte enbart en stad rik på kulturhistoria. Nora är även en trevlig shoppingstad med sina många små och mysiga butiker, många med gamla anor, som Sandbergs bosättningsaffär, grundad 1859 och som fortfarande drivs av samma familj. Efter att ha vandrat upp och ned längs knaggliga kullerstensgator söker man sig med fördel ned till sjön och en promenad längs den vackra Strandpromenaden och ett besök på Strandstugan, en trevlig, gammaldags trädgårdsservering där man avnjuter såväl goda bakverk som Noras specialitet, Nora Glass, tillverkad på orten sedan 1923 efter recept som fortfarande är hemliga. Idag heter glassfabrikören Anders Kadesjö och har sin lilla glassfabrik på Rådstugugatan, ett stenkast från stadens torg. Glassen, som tillverkas på morgonen, levereras av Anders själv på en liten kärra till endera Strandstugan, som arrenderas av Anders, eller den egna kiosken på Storgatan.

Från Strandstugan är det inte långt till Sveriges kanske vackrast belägna järnvägsstation, den imposanta tegelborgen från järnvägens glansperiod. Idag kan man inte längre resa till Nora med tåg men Nora är ändå välkänt för tågentusiaster. Här finns exempelvis Sveriges första normalspåriga järnväg från 1856 och från den gamla järnvägsstationen utgår idag veterantågstrafik till och från Järle station.

Nora är emellertid inte enbart en idyll. Här har kusliga ting ägt rum, i varje fall i deckarförfattarinnan Maria Langs böcker, där Nora går under täcknamnet Skoga. Dagmar Lange, som var Maria Langs egentliga namn, växte upp i Nora och återvände hela sitt liv hit. Småstadsidyllen Nora blev en passande bakgrund för hennes kniviga mordgåtor som utspelade sig i borgerliga eller akademiska miljöer.

Maria Langs böcker är numera svåra att hitta i bokhandeln men går att finna antikvariskt. Och blir man "biten" är ett besök i Nora ett måste. Här finns alla miljöer kvar, gatan med blomsterbutiken där en brud, dagen före sitt bröllop, spårlöst försvinner i "Kung Liljekonvalje av dungen" 1957, Södra kyrkogården, som spelar en central plats i "Gullregn i oktober" 1981 och Stadshotellet, där rektor Harald Hellman hittas mördas på ett hotellrum i samband med en studentexamen i "Vår sång blir stum" 1960. Här kan man fortfarande, mitt emot den imposanta festsalen en trappa upp, öppna dörren och titta in i "mordkorridoren". Inte så långt från Stadshotellet ligger den gamla järnvägsstationen och här återfinns "Deckarvagnen", med en liten utställning om Maria Lang och med hennes böcker till försäljning. Om man från järnvägsstationen fortsätter längs Strandpromenaden kommer man sedan fram till kvarteret Korpen där Maria Lang, med utsikt över Norasjön, hade sin skrivarlya och där hon satt ensam och mördade om nätterna. Framför huset står idag hennes porträttbyst.

Om det inte är kusligt nog att bara vandra omkring på de backiga gatorna bland gamla hus och gårdar är det möjligt att följa med på dramatiserad "mordvandring" – om man vågar.


Mikael Björnfot är Sourzes resereporter. Läs mer om honom och fler av hans reportage här.


Om författaren

Författare:
Mikael Björnfot

Om artikeln

Publicerad: 13 sep 2010 10:48

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: