sourze.se

Krigsturism

Libanons nya turistattraktion - ett krigsmuseum

En nyhet som verkar har gått svenska medier förbi är att en ny temapark har öppnat i Libanon. Landets nya turistattraktion har dock beskrivits utförligt i internationell press, bland annat i veckomagasinet Time* och i engelska dagstidningen The Independent**.
Man kan dock förstå nyhetsvärdet, för det hör kanske inte till vanligheterna att en organisation som Hizbollah öppnar en temapark för att beskriva sin verksamhet, ett utomhusmuseum som berättar om organisationens krigsföring sedan 1982.
Öppnandet av temaparken sammanfaller med 10-års jubileumet av israeliska arméns tillbakadragande från södra Libanon och att fyra år har gått sedan det förödandet kriget 2006.
Parken som öppnade i maj ligger i närheten av södra Libanons centralort Nabatieh, och Mleeta som platsen heter nås efter ett par timmars bilfärd från Beirut.
Var och en kan ju förstå syftet med en anläggning som denna, emellertid är det värt att notera att den är fri från den grova propaganda som lätt kan drabba denna typ av verksamhet.
Efter att ha besökt andra turistattraktioner i Libanon där man verkligen blir pungslagen, är gratis parkering och och ett inträde på motsvarande 10 svenska kronor en trevlig överraskning.
Mleeta, som ligger på en bergstopp på drygt 1000 meter, var en av de frontposteringar Hizbollah hade gentemot Israels “säkerhetszon" under vad som betecknas frihetskriget från 1982 till 2000.
Temaparken ger en god inblick i Hizbollahs militära organisation, med till exempel utställningar av artilleripjäser, bunkrar insprängda i berget och med dockor utklädda till soldater smygande omkring i terrängen . Vidare finns en utställning över beslagtaget israelisk krigsmateriel samt ett minnesmonument över stupade soldater.


* Länk: time.com
** Länk: independent.co.uk


Om författaren

Författare:
Lars Bergqvist

Om artikeln

Publicerad: 29 aug 2010 10:58

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: