sourze.se

Sensationsvalet i Herrljunga

Det ledande Centerpartiet klövs i två delar.

Alla som följer media minns säkert sensationen som inträffade i kommunvalet år 2006. Det ledande Centerpartiet klövs i två delar, i stort sett efter de gamla häradsgränserna. Radio och TV rapporterade riksvalet minut för minut, men framåt midnatt började de mumla om att något konstigt hänt i kommunvalet i Herrljunga. Ett utbrytarparti "Kommunens Väl", KV, hade gjort storslam.

De ledande i den nya rörelsen ansåg sig illa behandlade av
det lokala Centerpartiet. De hade blivit "nedplacerade" på
CP:s listor. I några fall var det ledande personer i sin del av kommunen. Nu satsade de på 3-4 begripliga frågor, krav så de fick "folket" med sig.

Man var ivriga på att dela ut gula blad med enkla krav i brevlådorna. KV måste ha haft tillgång till en riktigt bra "ordbehandlare" som kunde skriva folkligt.

Det nya partiet deltog föga i komplicerade lokala debatter med de andra partierna - men man hamrade ut sitt eget budskap. Den strategin gick verkligen hem hos väljarna.

Dagarna efter valet var de "gamla" partierna rejält omskakade, främst Centerpartiet. Men man kom snabbt på fötter igen och de inledde ett bättre samarbete med varandra än förr, säkert till stort gagn för Herrljunga. Speciellt tycker jag mig se en ny inriktning på framtidsfrågor då jag läser kommunala handlingar och lokaltidningen.

Det sägs att CP är Europas rikaste parti! Kommer Maud Olofsson att lätta på kassakistan för att ge vännerna ett rejält valstöd? Men samtidigt så har ju KV visat att entusiasm är viktigare än pengar i ett lokalval! Hur kommer CP:s vanligen effektiva valapparat att fungera i år? Har den repat sig efter chocken år 2006. CP:s läge på riksnivå är inte direkt uppmuntrande. Hur detta kan spela in på kommunvalen vet ingen.

Har Kommunens Väl lyckats behålla sina stamtrupper under fyra år? Har de kvar 30-40 personer som gärna delar ut gula blad i brevlådorna? Har några viktiga medlemmar lämnat båten? Samt än viktigare, har man fått några nya ivriga medlemmar?

Kan man säga att Kommunens Väl har lyckats med något på sikt viktigt? Året efter valet klagade de mycket på att de kände sig utestängda, nästan mobbade av de andra partierna. KV fick en omfattande insyn i politiken, men fick de någon makt efter sin jordskredsseger?

Lönade det sig att rösta på det nya partiet? Ja det är väl den frågan som väljarna i Herrljunga snart ställs inför! Hur ser partiets uppdaterade visioner ut? Snart kommer det väl gula besked i min brevlåda!


Om författaren

Författare:
Jan Brunnegård

Om artikeln

Publicerad: 15 aug 2010 19:56

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: