sourze.se
Artikelbild

Rödgrön lögn om jobbmarknaden förstör ungas framtidstro

"Oppositionen pratar mycket men står tomhänta. Det enda de gör är att förstöra svenska ungdomars framtidstro genom att svartmåla arbetsmarknadsläget. De få politiska förslag de har motverkar ungdomars möjlighet att få jobb."

Varje arbetslös ungdom är en för mycket. Alla politiker måste ta ungdomsarbetslösheten på största allvar. Men det ursäktar inte den svartmålning som Socialdemokraterna ägnar sig åt när man skrämmer dagens ungdomar med att det inte finns några jobb att söka överhuvudtaget. För det är inte sant! Under årets sex första månader har Arbetsförmedlingen fått in över 300 000 lediga jobb, och ändå är det många lediga jobb som inte anmäls dit.

Läget är faktiskt inte nattsvart. Trots att ungdomsarbetslösheten ökat till följd av finanskrisen och den djupaste lågkonjunkturen på 80 år så är det i dag också nära 50 000 fler ungdomar som arbetar jämfört med valåret 2006. Det är också en högre sysselsättningsgrad bland unga idag än vad det var 2006. Under de kommande åren kommer väldigt många att gå i pension och varje ungdom kommer att behövas för att fylla de lediga platserna. Det viktigaste är att ge varje ungdom en god utbildning som förberedelse för yrkeslivet, och att därefter ha en effektiv arbetsförmedling som matchar lediga jobb och arbetssökande ungdomar.

Utbildning och arbetsmarknad hänger ihop. Hittills har var femte elev hoppat av gymnasiet för att de inte orkar slutföra utbildningen. Då är det också väldigt svårt att få ett jobb. Alliansen har därför beslutat om en stor gymnasiereform. De ungdomar som vill ska kunna genomgå en yrkesutbildning eller lärlingsutbildning utan krav på att läsa in högskolebehörighet. Det kommer att öka chansen för många att få ett jobb. Tyvärr säger Socialdemokraterna och deras stödpartier nej till detta, och vill fortsätta tvinga alla att läsa in högskolebehörighet.

Alliansen har sänkt arbetsgivaravgifterna för den som anställer ungdomar, vilket sänker kostnaden för att anställa oerfaren arbetskraft, utan att sänka själva lönen. 67 procent av Sveriges företagare anger att halveringen av arbetsgivaravgiften för unga anställda haft betydelse för deras beslut att rekrytera och nästan lika många säger i samma undersökning att viljan att anställa ungdomar skulle minska om arbetsgivaravgiften åter höjdes till samma nivå som för övriga anställda. Allt enligt Svenskt Näringslivs företagarbarometer. Trots detta vill oppositionen fördubbla arbetsgivaravgifterna för ungdomar. Oppositionen säger att man i stället vill införa sänkt arbetsgivaravgift för den som anställer en arbetslös ungdom. Men det finns redan, det kallas nystartsjobb, och är något som Alliansen infört. Vi har också förbättrat möjligheterna att provanställa ungdomar, och nyligen satsade vi pengar på fler kommunala sommarjobb. Det är en bra väg till ett första jobb och en viktig erfarenhet för många ungdomar.

Oppositionen talar mycket om fler arbetsmarknadsutbildningar inom Arbetsförmedlingens ram. Från Alliansens sida tror vi mer på att erbjuda kompletterande utbildningar inom det vanliga utbildningssystemet. Det ger möjlighet till utbildning både i goda och dåliga tider, och medför en ökad stabilitet och kvalitet i utbildningarna. Vi har nu rekordmånga högskoleplatser och fler platser inom komvux och yrkeshögskola.

Sven-Erik Österberg S skriver i en artikel på Sourze den 17 maj att ”en socialdemokratiskt ledd rödgrön regering kommer vid det första regeringssammanträdet att avskaffa aktivitetsförbudet för ungdomar som regeringen ålagt Arbetsförmedlingen.” Ett mycket märkligt uttalande med tanke på att det var Socialdemokraterna själva som införde aktivitetsförbudet för unga när de hade regeringsmakten!

Arbetslösa ungdomar fick på den tiden ingen hjälp alls under sina första månader i arbetslöshet. Socialdemokraterna tvingade kommunerna att ge ungdomar en aktivitet efter 90 dagar genom det
kommunala ungdomsprogrammet och ungdomsgarantin, som infördes 1995 och 1998. Dessa två program gav ytterst dåligt resultat. Det var bara runt 40 som kom vidare till arbete och 15 som kom vidare till studier. En mycket stor del av ungdomarna hamnade i arbetslöshet efter avslutat program. Alliansregeringen avskaffade därför dessa åtgärder. Istället får nu arbetslösa ungdomar stöd och vägledning tillbaka till arbetslivet av en personlig coach – redan från dag ett. Om detta inte gett resultat efter tre månader erbjuds jobbgaranti för unga. Garantin erbjuder allt från praktik och jobbsökaraktiviteter till kortare utbildning, stöd till start av näringsverksamhet som kortare arbetslivsinriktad rehabilitering. Alliansregeringen har alltså avskaffat Socialdemokraternas aktivitetsförbud genom att införa coacher till arbetslösa ungdomar redan från första arbetslöshetsdagen.

Oppositionen pratar mycket men står tomhänta. Det enda de gör är att förstöra svenska ungdomars framtidstro genom att svartmåla arbetsmarknadsläget. De få politiska förslag de har motverkar ungdomars möjlighet att få jobb. Sveriges ungdomar förtjänar bättre än så!


Följ jobbdebatten på Sourze här


Om författaren

Författare:
Jan Ericson

Om artikeln

Publicerad: 06 jul 2010 12:26

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: