sourze.se

Elin Monday är påhittad – men hennes historia är sann

SVT kunde i veckan avslöja att det var Centerns ungdomsförbund som låg bakom bloggen bluemondays.se, en blogg där Elin Monday berättade om sin vardag som arbetslös. Ett kommunikativt mästerverk!

SVT kunde i veckan avslöja att det var Centerns ungdomsförbund som låg bakom bloggen bluemondays.se, en blogg där Elin Monday berättade om sin vardag som arbetslös. Ett kommunikativt mästerverk!

Den första februari kom Elin Monday till. Elin var en 21-årig tjej från Stockholm utan jobb. Hon bloggade om sitt liv som arbetssökande. Hon spelade in världens mest visade video-CV, någonsin. Hon fick 15 erbjudanden om jobb. Hon berättade för sina läsare om samtalen med Arbetsförmedlingen, om utsattheten och om hopplösheten.

Men Elin är fiktiv. Hennes historia är autentisk och baserad på samtal med ungdomar i hennes situation, men Elin själv är en skådespelerska som Centerpartiets ungdomsförbund anställt.

Vänsterdebattörer har kallat oss för lögnare och fegisar. Men det vi gjort är varken lögnaktigt eller fegt. Elin har återgivit en helt autentisk historia, bara det att hon har gjort det på ett sätt som är helt nytt för den politiska sfären. Det är dags att vi inser faktum nu. Politik kommer vara ett dött lopp om makthavare fortsätter prata i fackliga termer á la Jan Björklund. Till syvende och sist skulle det redan väl utbredda politikerföraktet dominera Sverige.

Elin Monday har berättat en historia som tusentals ungdomar känner igen sig i. De har kunnat känna igen sig i hennes berättelse om en arbetsförmedling som skiter i ungdomar, om en arbetsmarknad som fortfarande är baserad på 8-5-jobben med fasta arbetstider… de har kunnat identifiera sig i Elins beskrivning av arbetsmarknaden som ett jävla skämt.

Det här är viktigt i politiken. Ja, rent kommunikativt alltså. Jag uppmanar alla partier att våga sticka ut näsan. Våga vara udda och "think outside the box". För det behövs. Låt inte Björklund ta över. Please.


Om författaren

Författare:
Elias Giertz

Om artikeln

Publicerad: 03 jul 2010 16:18

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: