sourze.se
Artikelbild

Händelserik pingsthelg i Göteborg

Götet pulserade av liv i helgen, evenemangen duggade tätt. Världens första Sharea gick av stapeln, Göteborgshjulet invigdes, 71 597 löpare sprang Göteborgsvarvet och en gigantisk spontanfest anordnades på Skansberet.

I fredags, den 21, gick världens första Sharea av stapeln. När jag hängde upp affischer på stans anslagstavlor i går såg jag mitt namn i tryck på ett jättefint Sharea-plakat som hängde där och jag kände en grym stolthet över att ha varit med. Jag tog försiktigt ner plakatet för att spara, det skulle ändå snart komma att döljas helt.

Vad är då Sharea? Share area Sharea! Det är ett utrymme där vi delar kunskap, kreativitet och inspiration. Inträdesbiljetten är det innehåll som du själv bidrar med. Min bordsgranne hälsade och sa "dej känner jag igen, twittrar du?" Ja, sedan en dryg vecka eller kanske två twittrar jag och det var där, i det nya twitterlivet, som jag hittade Sharea. Så plötsligt fann jag mig bland över 130 kreativa människor och fick premiärvisning av min film på stora ståtliga Världskulturmuseet i Göteborg. Det var grymt och början till något som kommer att växa och sprida sig. Jag vill hålla mig kort så du orkar läsa allt, men vill du veta mer om deltagare och eventet så sök på nätet. Tv, radio, bloggar, GP, med flera – alla vara där. Efter en fullspäckad dag fortsatte vi in i Sharea Night med musik, dans, spoken word, stand-up, loungehäng och dryck!

Lördagen den 22 väckte mig varsamt med solsken och värme, det blev en rask promenad till stadens Karneval! Det var glass, gycklare, feststämning och premiär-öppningen av det stora vackra underbara Göteborgshjulet. Jag fick ta plats i en av de inglasade gondolerna och åka upp på en 60 meter hög rundtur med utsikt över hela stan. Det var en förväntansfull stämning i kön och vi stod parallellt med ett brudpar, kärlek på hög höjd, jag gillar det! Du hittar Göteborgshjulet på Kanaltorget bredvid Göteborgsoperan och Älvrummet. Hjulet är öppet 11.00-21.00 varje dag fram till 15 augusti.

Sen var det dags för Göteborgsvarvet, Göteborgs årliga halvmaraton. Det var fest i stan! Liv, yra, musik och hejarop. På Götaplatsen fick löparna en välbehövlig dusch och vätskepåfyllning. Det gick åt dricka, en miljon muggar tog slut! Årets upplaga av numera världens största halvmaraton blev en ganska så intensiv och överhettad historia för många. För visst var det en folkfest men det var kaotiskt runt banan, 25 grader knäckte åtskilliga löpare, ambulanserna räckte inte till, flera bilar fick rekvireras från andra kommuner. Många har nog inte haft en möjlighet att träna i värmen i år. Det har varit en smällkall vinter och plötsligt blev det varmt, det kan vara svårt att dricka så mycket som det behövs, kanske hade man druckit för lite redan innan. Löpare föll ihop runt om i stan, plockades upp och kördes till Sahlgrenska sjukhuset, Mölndal och Östra.





På rullande bårar med hjälp av kvick sjukvårdspersonal som ledde och bar kom ett 50-tal löpare in i tältet på Slotsskogsvallen där de fick dropp tills de återhämtade sig. De flesta återhämtade sig snabbt men några fick föras till sjukhus då tältet stängdes efter loppet. Under söndagen kunde de flesta av de 63 som fått föras eller tog sig till sjukhus åka hem. Fem av dem var så illa däran att de fick intensivvård.

Av de som sprang såg jag några som utmärkte sig, det var två gula pigga troll iklädda trådpäls – alldeles för varmt att springa i, men de tog sin roll att vara till glädje för alla andra på fullaste alvar och axlade den så bra att jag tänker inte ge mig in i någon spekulation om hur långt de verkligen sprang. Själv så gick jag nästan hela men jag sprang i mål. Jag sprang i kapp några stela rumpor men de blev guppande av att kropparna de satt på rörde sig... Åh, det måste ses, jag har tagit lite bilder:





På lördagskvällen var det Gigantiskt Spontanfest i Göteborg. Jag var inbjuden men hamnade istället i en pianobar medan 1 000 personer i olika åldrar samlades uppe på Skansberget och ägnade sig åt att festa, spela strandtennis, grilla och dansa. Samtidigt gifte sig ett par i Skansen Kronan mitt i vimlet, det var nog inte planerat att stöta ihop men förgyllde och förlängde säkert minnet.

Söndag blev en stranddag utan bad, det blåste lite men höll jag nere knäna och låg helt platt så… Samtidigt pågick en stor brännbollsturnering i Slottsskogen. Jag åt middag på en fin restaurang med trevligt sällskap och jag tänkte inte alls på att recensera, sedan slutade min dag på en klippa där jag fick se solen gå ner i havet, i en stor gemenskap men helt privat… Den bästa pingsthelg jag någonsin haft.


Ps. Om nu någon undrar vad det var jag flaggade för på lapparna jag hängde vid anslagstavlan så var det för ett megaloppis i Majorna på Seglaregatan kl.11-17 nu på söndag. Filmen jag berättade om handlar om hivpositiva aidssjuka barnhemsbarn och jag kommer att sälja den nu på söndag, så snälla kom om du kan så kan du vara en del i något som kan skänka lite ljus och glädje i en tuff vardag för de små. Jag bjuder på fika eller soppa om du handlar nått, eller släng en slant i bössan om du vill.


Om författaren

Författare:
Bente Wikman

Om artikeln

Publicerad: 27 maj 2010 12:15

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: