sourze.se

Fence Records – från elektronica till folkmusik

"Vare sig du söker nostalgi, smekande folkmusiktoner eller kaxigt poppiga elektrobeat gör du dig själv en stor tjänst genom att kolla upp Fence Records."

På över lite mer än ett decennium har den lilla skotska fiskarbyn Anstruther i East Neuk, Fife kommit att axla den brittiska musikmanteln som Manchester under ledning av Tony Wilsons Factory Records under 80-talet, och in på 90-talet innehade. Byn är belägen vid den skotska kusten nordöst om Edinburgh och har ett blygsamt invånarantal på strax under 4 000. Förutom omgivande vacker natur och Anstruther Fish Bars prisbelönta fish & chips utgör byn även Fence Records hemvist.

Fence Records, även kallat Fence Collection, såg dagens ljus 1997. Grundaren och musikern Kenny Rogers – som framträder under namnet King Creosote – hade under sin tid som skivbutiksinnehavare kommit i kontakt med en mängd lokala artister som kände frustration över att de inte fick utlopp för sin musikaliska kreativitet. Detta föranledde honom att starta ett skivbolag vilket planerade att ge ut deras och även hans egna musikaliska alster. Nu, över tio år senare, kan han, tillsammans med Johnny Lynch aka The Pictish Trail, stoltsera med ett av Storbritanniens största lilla skivbolag.

Fence Records har ofta kommit att nämnas i samma andetag som det uppsving modern folkmusik nu-folk, eller freak folk den senare tiden åtnjutit, med band och artister som CocoRosie, Joanna Newsom, Vetiver, Sufjan Stevens och Devendra Banhart. Då detta epitet är rättvisande i vissa aspekter, ta till exempel Fence Record stoltheten James Yorkston, samt Withered Hand, är det lika orättvisande i andra aspekter.

Fence Records har kring sig samlat en eklektisk samling musiker som agerar inom ramen för allt mellan elektronica till just folkmusik. Johnny Lynch är ett bra exempel på den variation Fence Records har att erbjuda. Förutom att vara behjälplig som musiker för en massa akter som är knutna till Fence Records, likt James Yorkston, HMS Ginafore och Pip Dylan, har han även under namnet The Pictish Trail givit ut "Secret Soundz Vol. 1"; ett album som på ett framgångsrikt sätt blandar folkmusik med pop och elektronica. Han är för övrigt aktuell med albumet "Yes And Dance" utgivet av Moshi Moshi Records; ett musikaliskt samarbete med Adem Ilhan basist i post-rockiga Fridge och soloartist under namnet Adem. Ilhan och Lynch levererar under namnet Silver Columns slagkraftig elektro-pop i stil med Passion Pit och Simian Mobile Disco.

Ett avslutande exempel som förhoppningsvis understryker Fence Records eklektiska karaktär är King Creosotes album "Flick the Vs" från 2009. Lyssna framförallt på inledande sången "No One Had It Better" som, med sin underbara repetitivitet och mycket tack vare Kenny Rogers Elliot Smiths lena röst, förför.

Förutom den nu internationellt framgångsrika James Yorkston, samt King Creosote och The Pictish Trail har Fence Records även givit ut musik från Kenny Anderssons bror Gordon, som – likt de flesta Fence Records-artisterna – agerar under pseudonym. I Gordons fall Lone Pigeon. Den ensamma duvan är nuförtiden mest upptagen med sin nya grupp The Aliens, som förutom honom består av John Maclean och Robin Jones – alla med ett förflutet i den skotska stoltheten The Beta Band. Lyssna gärna in dig på den drömska cover-versionen av Beta Bands hit "Dry The Rain" – titel: "King Creosote´s Wineglass Symphony" – som Gordon Andersson framför på sitt album Concubine Rice 2002. En vinglas-ilande homage som försätter dig i ett nostalgiskt och bitterljuvt rus, samt ofrånkomligen frammanar bilder av filmatiseringen av Nick Hornbys "High Fidelity".

Vare sig du söker nostalgi, smekande folkmusiktoner eller kaxigt poppiga elektrobeat gör du dig själv en stor tjänst genom att kolla upp Fence Records. Förutom att husera en varierad samling musiker som på ett eller annat sätt berör är Fence Records dessutom i sig en förfriskande och charmig motpart till större skivbolags ibland smaklösa vinsttänkande.Läs mer om Aje Björkman och fler av hans texter här


Om författaren

Författare:
Aje Björkman

Om artikeln

Publicerad: 24 maj 2010 09:47

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: