sourze.se
Artikelbild

Erik Hassle:"Håret? Jag formar det medan jag sover."

Sourzes nöjesreportrar Linnea och Olivia intervjuar Erik Hassle.

Erik Hassle, 22, är sångare, låtskrivare och kompositör och född i Salem utanför Stockholm. Han växte upp i Bie, i Katrineholms kommun, men bor nu i London.

Det var på musikgymnasiet Rytmus i Stockholm som Erik Hassle av en slump blev upptäckt och poplegenden Ola Håkansson och hans musikbolag Artist Company Ten började jobba med honom. Enkla videos lades upp på internet och gradvis ökade antalet fans. 2008 slog Erik Hassle igenom på allvar med låten "Hurtful", som han tävlade med i Metro music challenge där han kom tvåa. Hurtful blev den tredje mest spelade låten på svensk radio 2009 och Hassle blev även 2009-års nykomling på både Grammisgalan och P3 Guld.

Hur skulle du beskriva din musikstil?
Det är poplåtar, med tuggmotstånd. Jag har alltid varit fascinerad av amerikansk soul och tidig rock, för jag har alltid blivit väldigt berörd av hur de gamla skrällena har pressat ut varenda liten känsla de har haft. Vi har försökt hitta den nerven och byggt låtarna mycket efter min bakgrund.
Hur går det till när du skriver en låt?
Det varierar. Ofta har man en väldig massa idèer och så är den stora utmaningen att sortera allt och gå hela vägen att göra det färdigt. Då brukar vi ha instrument och spela tills vi spyr.
Vad lyssnar på för musik förutom på din egen?
Jag är musikmissbrukare. Just nu har jag fått ett återfall på Jeff Buckley, senaste skivorna jag köpte var "Congratulations" med MGMT och "Broken Bells" med Broken Bells.
Är du med och skriver alla dina låtar eller vilka låtskrivare jobbar du med annars?
Jag har gjort mina låtar ihop med ett par låtskrivare som jobbar på samma bolag som jag är signad på i Sverige – Artist Company TEN. De heter Tysper, Mack, Grizzly och Fredrik Berger.
Du har sjungit in Robyns låt "Be mine" med Ellie Goulding, hur kom det sig?
Jag och Ellie hade gillat varandras grejer ett tag och det slog oss båda att vi borde göra något ihop. Så vi spelade in ett par låtar på skoj bara. Egentligen var det inte meningen att det skulle bli officiellt. Men när Popjustice en stor musikbloggare i England fick tag i låten och listade den som "song of the day" på sin sida så var den helt plötsligt överallt. Jätteroligt.
Vilken av dina låtar är din favorit? Varför?
Svår fråga. Jag gillar nog mest att sjunga en låt på skivan som heter "The Thanks I Get" Den har även varit vårt stående encore på de flesta spelningar. Alltid en speciell känsla när man tackar av publiken med en låt.
Om du fick sjunga en duett med vem som helst i hela världen, vem skulle det vara?
Eftersom du säger "vem som helst" så antar jag att personen i fråga inte behöver vara särskilt aktiv. Så då säger jag att jag skulle velat vara Peter Gabriel när han får stå och krama Kate Bush i "Dont Give Up"
Kommer du ihåg ditt första musikminne?
Svårt att veta om detta var mitt första, men jag minns väldigt tydligt första gången jag sjöng inför publik. Det var i femman och jag trodde inte jag skulle fixa det. Men känslan att sjunga i mikrofon var det mäktigaste jag upplevt och jag älskade det.
Kan du redan försörja dig på din musik eller jobbar du med något annat vid sidan?
Det där är en bedömningsfråga, hehe, men jag har inte tid att jobba med något annat om jag inte ska skippa sömnen.
Varför flyttade du till London?
För jag gillar regn och färgen grå. Och sen finns det så mycket roligt att göra där. Sen hade jag en skivlansering att ta hand om också.
Vad tycker du om bäst, Sverige eller England?
Sverige, för där bor min mammas mat.
Vad gör de gånger du inte jobbar med musik?
De gångerna är så sällsynta att de går att räkna i timmar och då planerar jag hur jag ska hinna med som mycket som möjligt som inte har med musikbranschen att göra.
Beskriv din klädstil.
Den är rätt mörk och ren i kompensation till mitt spretiga hår
Din frisyr är ju minst sagt ovanlig, hur valde du den frisyren och vad använder du för att få håret att stå rakt upp?
En del saker står utanför ens vilja här i livet. Vad gäller formen så är det en nattlig process. Jag formar det när jag sover.
Vad är det bästa med att vara du?
Att jag får resa så mycket och se så många olika platser. Och att jag slipper jobba på Pressbyrån.
Vad är dina planer inför framtiden, på kort och längre sikt?
Nu är jag hemma i Sverige och skriver nytt material, annars kommer jag spendera den största delen av sommaren i USA med undantag för ett gäng spelningar här i Skandinavien.


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 12 maj 2010 11:48

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: