sourze.se
Artikelbild

Arbetsförmedlingens monopol måste bort!

"Framtidens arbetsmarknad kräver effektivare matchning och ökat individuellt stöd. Detta kan vi bara åstadkomma genom en ökad mångfald, inte genom att krama Arbetsförmedlingens monopol."

Under både högkonjunktur och lågkonjunktur har betydelsen av matchning mellan arbetsgivare och arbetstagare efterhand blivit allt tydligare. Till och med i lågkonjunktur och i tider med hög arbetslöshet har många företag svårt att hitta nya medarbetare med rätt kompetens.

Alliansen har moderniserat Arbetsförmedlingen, som numera bara har ett enda mål – att förmedla jobb. Arbetsförmedlingen har de senaste åren utvecklats på ett imponerande sätt och ger idag en betydligt bättre service till både arbetssökande och arbetsgivare. De senaste åren har Arbetsförmedlingen även kompletterats med rekryteringsföretag, bemanningsföretag och coachningsföretag.

Omställningsavtalen mellan arbetsgivare och fackliga organisationer omfattar idag 70 av de kollektivavtalsbundna löntagarna på svensk arbetsmarknad och visar också goda resultat. Under den senaste krisen har man hjälpt väldigt många tillbaka till nya jobb. Denna verksamhet bygger på externa aktörer som handlas upp efter behov.

IFAU, Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, har undersökt den förmedlingsverksamhet i privat regi som Arbetsförmedlingen upphandlat och förmedlat på försök i vissa regioner de senaste åren. Undersökningen visade att arbetssökande hos de privata kompletterande aktörerna var mer aktiva i sitt jobbsökande, hade tätare kontakt med sina förmedlare, och var mer nöjda än de som gått till Arbetsförmedlingen. I genomsnitt var andelen som tyckte att de fått den hjälp de behövde 30 procent högre. Gruppen funktionshindrade var nöjdast av alla. Undersökningen från IFAU, visar inga stora skillnader i resultat mellan Arbetsförmedlingen och andra aktörer, men styrker att privata aktörer kan bidra till mångfalden på ett positivt sätt.

Förra torsdagen debatterade riksdagen regeringens förslag om att införa ett permanent valfrihetssystem inom Arbetsförmedlingen, det vill säga ge alla arbetssökande möjlighet att välja mellan olika arbetsförmedlare för att kunna erbjuda både den arbetssökande och arbetsgivarna en mångfald av förmedlare med olika specialiteter, målgrupper och kontaktnät. Debatten blev mycket hård. Oppositionen värnade om Arbetsförmedlingens monopol, medan Alliansens företrädare påpekade att det är viktigt för den enskilde arbetssökanden att inte bara kunna välja det man tror är bäst, utan också ha möjlighet att välja bort det som inte fungerar.

I debatten framkom en stor skillnad i synen på matchning. Socialdemokraternas företrädare, Berit Högman, ifrågasatte att regeringen lägger så mycket kraft på matchningen. När man synar oppositionens budget kan man också se att de vill ta bort 800 miljoner från alternativa matchningsfunktioner, coacher och etableringslotsar. I stället ska Arbetsförmedlingen ta över samtliga dessa uppgifter, men utan att få med sig pengarna. En märklig politik. I ett läge med lågkonjunktur, hög arbetslöshet och ekonomisk oro i världen är det extra viktigt att alla goda krafter drar åt samma håll för att hjälpa de arbetslösa tillbaka, i stället för att minska resurserna!

Moderaternas vision för kommande år är att erbjuda ett ökat individuellt stöd till den som står utanför arbetsmarknaden till följd av arbetslöshet, sjukdom eller förtidspensionering. För att detta ska lyckas krävs det att vi vidareutvecklar samarbetet mellan olika aktörer, och erbjuder varje arbetssökande tillgång till de tjänster och de aktörer som passar bäst i varje enskilt fall. Vi moderater kallar detta för Jobbhus, och vi har fått mycket inspiration från Australien där man sedan länge arbetat på detta sätt med stor framgång.

Framtidens arbetsmarknad kräver effektivare matchning och ökat individuellt stöd. Detta kan vi bara åstadkomma genom en ökad mångfald, inte genom att krama Arbetsförmedlingens monopol.


Följ jobbdebatten på Sourze här


Om författaren

Författare:
Jan Ericson

Om artikeln

Publicerad: 11 maj 2010 10:43

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: