sourze.se
Artikelbild

Domare i våldtäktsmål borde gå sexkurs

"Många domare har väldigt dåliga kunskaper om exempelvis analsex, sadomasochism, förnedringssex och dylikt. Vad som i deras öron låter som misshandel, kan i vissa fall handla om en typ av sexuellt uppförande som somliga finner upphetsande."

En 49-årig polisman vid Säpo med ett förflutet som livvakt åt hovet har dömts av tingsrätten till sex års fängelse för våldtäkt. Det är ett ovanligt hårt straff. Om vi ska tro det som står i tidningarna handlar detta om ett ganska brutalt sexövergrepp eftersom rätten finner att våldtäkten bestod av stor förnedring och extrem råhet. Det har handlat om handbojor, analsex, pistol vid sidan om offret med mera. Detta är ett intressant fall, särskilt för den som kan någonting om svenska domstolarnas bedömningstalanger när det gäller just sexualbrottsmål.

I vissa medier rapporteras att rätten hade kunnat döma till maxstraffet, åtta år, eftersom våldtäkten bedömdes som grov, men att man sänkte straffet till sex år på grund av att påföljden kommer att förstöra mannens karriär. Det låter nästan perfekt ur juridisk synvinkel därför att rätten till punkt och pricka har följt Högsta Domstolens prejudikat om bevisvärdering – eller det ser åtminstone ut som att så varit fallet. Man har inte bara dömt på målsägandens ord, utan även fastställt den stödbevisningen som Högsta Domstolen kräver innan den kan fälla, och den stödbevisningen består av dokumenterade skador, sjukhusjournaler med mera. Saken verkar vara klar. Ytterligare en "våldtäktsman" har stoppats. "Hurra! Hurra! Hurra!" ropar kvinnosaksidealisterna medan domarna och nämndemännen i Stockholms tingsrätt lyfter sina huvuden i stolthet för att ha dömt i godhetens namn.

Nu skall vi arma svenskar tro på allt detta – och de flesta av oss gör det, men vi som vet hur domstolarna i allmänhet resonerar i sexmål har all anledning i världen att hysa en del skepsis över domen därför att vi som kan sexmålsfenomenet vet att alltför många domstolsledamöter saknar sexuell erfarenhet av det moderna slaget. Jag har under de senaste 16 åren talat med åtskilliga jurister och jag har erfarit en märklig sak: Ju högre uppsatta de är desto mindre tycks de veta om det moderna sexuella samspelet mellan den moderna mannen och den synnerligen moderna kvinnan! En av Sveriges mest kända advokater summerade det hela för mig nyligen på följande sätt:

"De kommer hem på fredag efter jobbet, äter en biff med potatisgratäng, dricker en flaska vin och kör ’missionären’ med hustrun efter vilket de somnar – och det är höjden av veckans sexuella upplevelse!"


Jag vet inte om advokaten har rätt och om det är på det viset, men jag vet en sak, nämligen att många domare i Sverige har väldigt dåliga kunskaper om exempelvis analsex, sadomasochism, förnedringssex och dylikt. Vad som i deras öron låter som misshandel, kan i vissa fall handla om en typ av sexuella lekar som somliga finner upphetsande, och det är inte så ovanligt att vissa par använder sig av handbojor under sexlekar. Juristen som gör sin fredagskvällsmissionär skulle aldrig i sina vildaste drömmar använda handbojor på sin hustru och analsex är helt otänkbart och nästan stötande! Han associerar handbojor med polisingrepp – om en kvinna exempelvis säger i rätten, med tårar i ögonen, "han satte på mig handbojor" kan den okunniga domaren eller nämndemannen uppfatta detta som ett mycket grovt övergrepp. Man saknar sexuell erfarenhet och därför provar man inte den andra hypotesen, som skulle kunna vara att paret haft råsex med all möjlig form av förnedringssex, men att de blivit ovänner av andra orsaker, vilket kanske föranlett kvinnan att utnyttja skadorna som hon fått, genom sitt frivilliga deltagande i förnedringssexet, att anföra de som bevis om våldtäkt. Det må låta extremt, men det är inte otänkbart och därför måste en sådan hypotes prövas. Den domstol som inte provar den hypotesen agerar med stor sannolikhet så på grund av avsaknad av kunskaper.

Jag säger inte att det är så här i Säpo-mannens fall, men generellt tror jag att det råder en enorm avsaknad av kunskaper inom den svenska domarkåren och det är dags för Sveriges domare att gå kurser i det moderna sexuella samspelet mellan män och kvinnor eller homosexuella par. Så länge vi inte utbildar våra domare kommer vi att ha stor anledning att alltid se lite skeptiskt på en dom som exempelvis den aktuella domen mot Säpo-mannen.


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 06 maj 2010 11:45

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: